Principala problemă și principalul impediment în dezvoltarea de mai departe a R. Moldova este corupția. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

James D. Pettit

James D. Pettit. Foto: moldpres.md

„Corupția este peste tot, nu doar în Guvern. Este în mediul de afaceri, la toate nivelurile”, a afirmat diplomatul. Potrivit lui, este greu de schimbat mentalitatea populației, de aceea trebuie modificată structura instituțiilor în sine și trebuie create metode care împiedică corupția. James Pettit consideră că corupția a fost moștenită de la Uniunea Sovietică.

În cadrul aceleași emisiuni, ambasadorul SUA a menționat că în ultimul an a văzut puține reforme în R. Moldova și Guvernul a inventat diverse proiecte de legi care nu coincid în totalitate standardelor europene, cerințelor Fondului Monetar Internațional și Acordului de Asociere cu UE. În schimb, a văzut foarte multe succese la nivel de reforme în sectorul economic. Există un potențial enorm pentru dezvoltarea de mai departe a turismului.

În acest sens, James Pettit a menționat că anul curent SUA vor acorda aproximativ 30 de milioane de dolari pentru diferite direcții de dezvoltare a R. Moldova. „Scopul principal al susținerii financiare este creșterea economică”, a afirmat diplomatul. Potrivit lui, creșterea economică soluționează multe alte probleme cu care se confruntă un stat.

Reclame