Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, joi, 15 februarie, prin teste de laborator a fost confirmat al doilea caz de rujeolă de import din Odesa, Ucraina. Bolnava de 7 ani, cu domiciliul în orașul Râșcani, s-a aflat cu părinții la Odesa în perioada 31 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018, unde se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola.

Vaccinare_gripa

Foto: moldpres.md

Copilul nu se află la evidență medicală în or.Râșcani, nu frecventează nici o instituție de educație și nu a fost vaccinat contra rujeolei și altor boli infecțioase. Acesta s-a îmbolnăvit la data de 31 ianuarie 2018 și în ziua de 05 februarie 2018, mama cu copilul, deplasându-se cu transportul propriu, s-a adresat la medicul infecţionist din cadrul IMSP Centrul Consultativ al Spitalului Clinic Municipal Bălţi, unde a fost internat în secția de boli contagioase și tratat. După tratamentul aplicat, copilul a fost externat în stare satisfăcătoare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează repetat populația că în țările vecine, Ucraina și România, precum și alte țări din Europa, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola. Părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase. De asemenea, ministerul recomandă părinților să se abțină de la călătorii cu copii nevaccinați.

Reclame