(Film Documentar) Victor și Viorel Țopa au pus începuturile „Furtului Secolului”

Documentarul „Cazul BEM. Cine este vinovatul?”, difuzat joi pe canalul TVC-21, prezintă detalii despre implicarea controversaților oameni de afaceri Victor și Viorel Țopa în tranzacții frauduloase din BEM de la sfârșitul anilor ’90.

Topa-Filat

Victor Țopa și Vlad Filat. Colaj: point.md

Autorii filmului au atras atenția publicului asupra faptului că în 1999, în funcția de președinte al băncii a fost aleasă o persoană apropiată directorului departamentului de privatizare de atunci, Vlad Filat, omul de afaceri Viorel Țopa. În acea perioadă BEM era implicată în scandaluri picante de nenumărate ori. Mai mult, autorii filmului prezintă una dintre schemele frauduloase cu mijloacele financiare de la BEM din acea perioadă. Vorbim despre tentativa lui Viorel și Victor Țopa de a achiziționa compania aeriană de stat Air Moldova pe banii BEM.

Schema a funcționat astfel: BEM, condusă de Viorel Țopa, a oferit un credit în valoare de un milion de dolari unei companii afiliate partenerului și tizului său, Victor Țopa, care a participat la achiziționarea a jumătate din acțiunile companiei aeriene de stat. Banii au fost oferiți sub garanția unui depozit de… 400 mii de dolari. Cu toate acestea, nimeni nu avea de gând să returneze acești bani, nici măcar o jumătate din această sumă.

Ideea a fost următoarea. Victor Țopa cumpără o cotă parte a companiei aeriene de stat pentru un milion de la Banca de Economii. După aceea, Țopa permite unei companii offshore să retragă depozitul.

Acestă schemă de un tupeu nemaivăzut nu a fost dusă până la capăt numai din cauza schimbărilor politice în țară.

Viorel Țopa a fost președinte al băncii până în 2001. Ca rezultat, împotriva lui a fost pornită o cauză penală. În ianuarie 2012, Judecătoria sectorului Buiucani l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 8 ani de închisoare. Instanța a admis, de asemenea, acțiunea civilă a BEM, prin colectarea de la Viorel Țopa a prejudiciului cauzat băncii în valoare de patru sute de mii de dolari.

Victor și Viorel Țopa au fugit din țară și se consideră „refugiați politici”.Categorii:Societate

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. iar acuma aceștia 2 avînd bani, influență și resurse vor să preia puterea politică de la Chișinău, dar ca și în cazul lui Sergiu Mocanu, Năstase s-a compromis

    Apreciază

  2. Meritam ce avem daca unii inca mai au simpatii fata de acesti criminali.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.