În 2017, industria moldovenească a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii trei ani

Industria, sector care reprezintă aproape 15% din economia moldovenească, a înregistrat anul trecut o creştere a producţiei cu 3,4 la sută, serie brută, faţă de anul anterior, susţinută de creşterile industriei prelucrătoare, potrivit datelor făcute publice astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS).

TB Fruit_Edinet_industrie

TB Fruit. Parcul Industrial „Edineț”. Foto: argumentul.info

Statisticele oficiale mai relevă că, totodată, s-au înregistrat descreșteri în industria extractivă, de 3,7 la sută și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, de 1,7 la sută.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în ianuarie-decembrie 2017, comparativ cu anul precedent, ”a crescut cu 5,4%, datorită creșterii în industria prelucrătoare (+6,6%). Totodată, s-au înregistrat descreșteri în industria extractivă (-4,7%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,8%)”, mai constată BNS.

Experți de la Ministerul Economiei și Infrastructurii explică creșterea industriei prin evoluțiile pozitive înregistrate în sectorul agricol, extinderea activității investitorilor străini în unele ramuri relativ noi ale industriei, cum este industria automotive. Industria a fost impulsionată de majorarea cererii interne și externe pentru produse industriale naționale, inclusiv datorată deschiderii piețelor externe, valorificării acordurilor de cooperare economică internațională.

Industria a contribuit, în nouă luni 2017, cu 14,5 la sută la formarea produsului intern brut al Republicii Moldova.

În 2016, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 0,9 la sută faţă de anul precedent, după o creştere nesemnificativă de 0,6 la sută în 2015.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a industriei în anii 2018 și 2019 de 5 la sută anual, iar în 2020 – de 6 la sută.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.