Petru Bogatu: Renato Usatîi, aruncat ca un gunoi; Rusia destabilizează situația din R. Moldova

Săptămâna curentă a produs niște enigme politice care n-ar trebui să rămână neelucidate. Prima dintre ele ar fi demisia lui Renato Usatîi din funcția de primar al Bălțiului. Retragerea sa provoacă deja o reacție în lanț, la Chișinău demisionând și Dorin Chirtoacă.

Renato Usatii

Renato Usatîi. Captură video: n4.md

Azi însă ne întrebăm de ce interlopul refugiat la Moscova se retrage anume acum și ce urmărește? Ridică întrebări și gelozia sa juvenilă față de Maia Sandu pe care o numește regina gheții. Ce l-a apucat oare?

DE CE DEMISIONEAZĂ USATÎI?

Demisia penalului Renato Usatîi din funcția de primar al Bălțiului conține destule enigme, dar și mai multe stranietăți. Explicațiile sale privind motivele retragerii sunt pe cât de lapidare, pe atât de neclare. Deși are gură mare și este obișnuit să-și atragă toate privirile, de data aceasta pare confuz și își ascunde ochii. Uitați-vă la el, se vede și de pe lună că minte de stinge.

Afirmațiile sale că ar demisiona pentru a provoca alegeri anticipate sunt niște povești de adormit copiii. Numai de noi alegeri nu-i arde lui Usatîi acum. Dacă și le-ar fi dorit cu adevărat, putea să le provoace oricând pentru a demonstra că, în ciuda urmăririi sale penale, este sprijinit de bălțeni. Așa însă el se retrage într-un moment de cumpănă, când partidul lui intră în disoluție, iar subordonații de la primărie sunt total debusolați și împrăștiați care încotro.

Astăzi Renato Usatîi a rămas efectiv singur și se poate baza doar pe nașul său Nikolai Grigorișin. Numai că și acesta se comportă precum un arici care și-a pierdut habitatul. Fiți atenți: și Grigorișin, aidoma finului său, își ascunde ochii.

SEDUŞI ŞI ABANDONAŢI

Colaboratorii cei mai apropiați ai lui Renato Usatîi fug precum șobolanii de pe o corabie naufragiată. Au demisionat anterior viceprimarii Igor Șeremet și Leonid Babii, șeful direcției drumurilor Serghei Pcela și alții. Aceștia lasă să se întrevadă că se retrag întrucât au fost seduși de Usatîi și abandonați de el când le era mai greu. Bomboana pe colivă o pun însă alegătorii orașului Bălți care îi întorc spatele primarului penal.

ARUNCAT CA UN GUNOI

Oricum ai suci-o, alegerile pentru Renato Usatîi sunt acum nu o oportunitate de a se revanșa, după cum presupun unii, ci a cincea roată la căruță. Primarul interlop demisionează, deoarece a fost părăsit nu doar de colaboratori și alegători, ci și de sponsorii săi de odinioară de la Moscova. Stăpânii săi din Rusia și-au dat seama că favoritul lor de altădată, în care ei au investit din belșug, e un gunoi precum mizeria care până mai ieri nu putea fi evacuată din Bălți.

Serviciile secrete ruse au înțeles că proiectul lor numit Renato Usatîi a dat chix. De aceea, fără a sta mult pe gânduri, l-au aruncat la coș. Ca rezultat, Renato Usatîi, a rămas cu buzele umflate: fără bani și fără protecție. Acum se retrage cu coada între picioare pentru a-și linge rănile, așteptând să vină niște zile mai bune.

GELOS PE MAIA

În noile condiții, metamorfoze ciudate se întâmplă cu Renato Usatîi. Dintr-un playboy foarte încrezut în sine s-a transformat într-un smiorcăit.

Se arată gelos pe Maia Sandu, reproșându-i că s-ar fi întâlnit în secret cu Vlad Plahotniuc. Deși aceasta neagă vehement că s-ar fi întâlnit cu liderul PDM, interlopul fugar nu contenește să-și ridice poalele în fața camerelor de luat vederi.

SE PLÂNGE DE „REGINA GHEŢII”

Renato Usatîi se plânge că liderul PAS ar fi trădat parteneriatul dintre ei, o acuză pe Maia Sandu că uitat cum au luptat ei cândva împreună împotriva guvernării și oligarhiei, se arată nedumerit de nepăsarea și răceala ei față de el, numind-o „regina gheții”.

Asta e. Omul se simte abandonat de toți. De bălțeni, de foștii tovarăși de drum, de regina gheții, și, reiterez, ceea ce e cu adevărat grav pentru el, de foștii săi stăpâni de la Moscova, care l-au dat la o parte pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, înainte de alegerile parlamentare, prin provocarea alegerilor locale anticipate.

Petru Bogatu, „Cronica lui Bogatu”Categorii:Opinii

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.