Preşedinta PAS, Maia Sandu, a fost citată astăzi la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în calitate de martor. Acţiunea vine după ce, la 5 februarie a.c., Maia Sandu a depus un denunţ la Procuratura Anticorupţie prin care a cerut tragerea la răspundere penală a persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) pe faptul neajustării tarifelor pentru gazele naturale în perioada anilor 2016, 2017 şi 2018

Maia Sandu

Maia Sandu. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

„A fost o ședință de confirmare a denunțului. Am repetat și confirmat cele enunțate în denunț și anume că cerem sancționarea conducerii ANRE pentru faptul că nu au luat decizii și nu au întreprins acțiuni atunci când era clar că prețul de achiziție a gazelor naturale s-a redus substanțial, iar tariful pentru consumatorii din Republica Moldova a rămas înalt. Această lipsă de acțiune din partea conducerii ANRE a provocat daune în proporții deosebit de mari, peste un miliard și jumătate de lei, consumatorilor din Republica Moldova. Credem că această inacțiune trebuie să fie sancționată. Am făcut referință la calculele prezentate în spațiul public de un grup de experți și am înțeles că și aceștia vor fi intervievați mai târziu pentru a oferi mai multe detalii”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, citată de trm.md.

Potrivit ei, PAS este gata să conlucreze cu ofițerii CNA în elucidarea acestor cazuri. „O să ținem subiectul pe agenda publică. Vrem ca cât mai mulți cetățeni să cunoască despre această problemă. Sperăm că CNA își vor face treaba bine și vor fi consecințe pentru anumiți funcționari de la ANRE. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom pune presiune publică în continuare pentru ca lucrurile să se întâmple corect”, a mai declarat Maia Sandu.

Potrivit denunțului depus de către Maia Sandu la 5 februarie la Procuratura Anticorupție, „din cauza inacțiunii ANRE, cetățenii Republicii Moldova au plătit cu peste 1,5 miliarde de lei mai mult faţă de costurile reale ale furnizorului de gaze S.A. „Moldovagaz””.

Amintim totodată că S.A. „Moldovagaz” a depus, la 1 februarie, o cerere la ANRE pentru a revizui tarifele la gazele naturale. Furnizorul de gaze a cerut o reducere cu 11,4 la sută.

La rândul său, premierul Pavel Filip a anunţat, în cadrul unei ședințe a Cabinetului de miniștri, că tariful la gaze naturale poate fi redus cu până la 20 la sută, iar acest lucru să intre în vigoare din 1 ianuarie.

În prezent, consumatorii casnici care folosesc lunar până la 30 de metri cubi de gaze achită 5,89 lei pentru un metru cub, iar pentru consum mai mare – 6,13 lei.

Reclame