Business Forumul la care vor participa reprezentanții mediului de afaceri din R. Moldova și Turcia va avea loc la Istanbul, pe 23 martie. Ziua organizării evenimentului a fost stabilită ieri, în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu ambasadorul Turciei la Chișinău, Hulusi Kiliç.

moldova-turcia

Foto: infomoldova.net

„Organizarea forumurilor de afaceri bilaterale au drept obiectiv prezentarea oportunităților investiționale ale R. Moldova, companiilor naționale, diversificarea investițiilor turcești în țara noastră și consolidarea relațiilor economice bilaterale”, a spus Gaburici.

În cadrul întrevederii, ministrul moldovean a reiterat importanța semnării, în cadrul Forumului, a unui Acord cadru de cooperare între Asociația oamenilor de afaceri din R. Moldova și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. De asemenea, în cadrul Forumului vor fi prezentate facilitățile oferite de Acordul bilateral de Comerț Liber, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016. Totodată, ministrul Gaburici va avea un șir de întrevederi, inclusiv cu omologul său din Turcia.

Cei doi oficiali au discutat și despre extinderea relațiilor bilaterale în toate domeniile, în special infrastructură, transporturi, investiții, industrie și energetică etc. Astfel, ambasadorul Hulusi Kiliç a reconfirmat suportul Turciei în implementarea reformelor economice în R. Moldova.

Solicitat de agenție, șeful Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Carolina Sturza, a specificat că în R. Moldova există peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc.

„Investițiile capitale însumează 384 mln de lei. Turcia se situează pe locul trei în țara noastră după numărul de întreprinderi, ceea ce constituie o pondere de 11%”, a spus Sturza.

Anul trecut, volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Turcia a înregistrat suma de peste 408 milioane de dolari, în creștere cu 22,4%  în comparație cu anul 2016.

Moldpres

Reclame