Un fost ministru a lansat o carte despre deportări

Un volum intitulat „Cu dor de Basarabia: (Cronica unei familii de basarabeni)”, semnată de academicianul Vladimir Hotineanu, a fost lansată ieri la Biblioteca Naţională.

Vladimir Hotineanu

Foto: moldpres.md

Potrivit autorului, cartea este dedicată bunicilor Petru şi Agafia, părinţilor Maria şi Feodor, sorei Tamara, precum şi tuturor deportaţilor Basarabiei, pentru că „durerea nu poate fi uitată”.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că academicianul Vladimir Hotineanu, care în calitate de chirurg a salvat mai multe vieţi, omul-enciclopedie, un copil născut în exil, a scris o carte-document, în care a expus durerea acestui neam afectat de ciuma roşie.

În context, academicianul Nicolae Dabija a afirmat că volumul lui Vladimir Hotineanu construiește o punte de lacrimi între generația actuală și generațiile bunicilor și părinților noștri şi este ca un monument în memoria celor deportaţi, subliniind că avem nevoie în şcolile noastre de un manual al ocupaţiei, al deportărilor, aşa cum e în Lituania.

„Este o temă care trebuie să ne preocupe pe noi. În măsura în care o să ţinem minte dramele poporului nostru, ele nu o să se mai repete”, a accentuat Nicolae Dabija.

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că volumul „Cu dor de Basarabia” este o carte-document foarte importantă, care completează un gol.

„Nicolae Dabija a scris un roman foarte bun despre deportări. Aici, însă e ceva real. E vorba de acţiuni subumane. Pentru că nu încape în limitele raţiunii torturile la care au fost supuşi cei deportaţi. Când am început să citesc cartea lui Vladimir Hotineanu, parcă priveam un film de groază. Acest fenomen al deportărilor a fost unul al deznaţionalizării”, a precizat academicianul Mihai Cimpoi.

Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kzîl Orda, Republica Kazahstan. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. A făcut studii de doctorat în medicină la Institutul de Cercetări în chirurgie „V. Vișnevschi”, Moscova. Din 1990 este profesor universitar, șef de Catedră chirurgie, mai apoi prorector la Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. A fost viceministru, ministru al Sănătăţii. În prezent este președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Moldpres

Reclame


Categorii:Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.