Evoluţiile relaţiilor R. Moldova-NATO, discutate la Bruxelles

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut astăzi o întrevedere cu secretarul general Adjunct NATO, Rose Gottemoeller, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, în cadrul căreia au fost discutate evoluţiile relaţiilor între Republica Moldova şi NATO.

Ulianovschi_Gottemoeller

Tudor Ulianovschi și Rose Gottemoeller. Foto: mfa.gov.md

Ministrul Ulianovschi a reiterat interesul Moldovei de a consolida în continuare dialogul politic şi cooperarea practică cu NATO în conformitate cu obiectivele stabilite de comun acord în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului R. Moldova-NATO pentru anii 2017-2019 şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a R. Moldova.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a apreciat sprijinul oferit de NATO, în special în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare şi Platformei de Interoperabilitate, precum şi includerea în pachetul DCB a unui domeniu nou de cooperare privind sporirea rezilienţei şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă civilă. Tudor Ulianovschi a relevat demersul autorităţilor naţionale interesate în extinderea cooperării cu Alianţa prin trasarea unor proiecte noi care ar reflecta beneficiile non-militare ale acesteia. În acest sens, ministrul a menţionat cooperarea strânsă şi susţinerea oferită de Oficiul de Legătură NATO la Chişinău.

Consemnând interesul ambelor părţi în valorificarea potenţialului de cooperare R. Moldova-NATO, oficialii au convenit continuarea dialogului bilateral, inclusiv pe marginea noilor proiecte de cooperare.

La rândul său, secretarul general Adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a reiterat susţinerea fermă din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, remarcând disponibilitatea Alianţei de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară în domeniile convenite de comun acord cu instituţiile de la Chişinău.

De asemenea, Rose Gottemoeller a apreciat contribuția R. Moldova la consolidarea stabilității și securității internaționale prin detașarea contingentului moldovenesc la operațiunea KFOR din Kosovo.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.