PROGNOZE. Prețurile la locuințe în 2018, după un record al industriei construcțiilor

Industria construcțiilor a înregistrat anul trecut un record anul trecut, iar prețul locuințelor va coborî la nivelul minim din ultimii 3-4 ani, se arată într-o analiză publicată de IDIS „Viitorul”.

Blocuri de apartamente_cladiri

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Potrivit Radio Chișinău, experții din cadrul IDIS „Viitorul” susțin că, așa cum au anticipat, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017, numărul de apartamente date în exploatare fiind cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. Potrivit economiștilor, dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile în capital, iar din cauza că nu au contracte cu statul și cu agenții economici, salvarea acestora sunt persoanele fizice, la fel ca și în cazul băncilor.

„De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile, chiar și la un preț mai redus”, consideră reprezentanții IDIS „Viitorul”.

În același timp, expertul, Veaceslav Ioniță, a subliniat că numărul-record de locuințe date în exploatare anul trecut se datorează mai multor factori. Astfel, aprecierea valutei a încurajat creditarea, volumul creditelor ipotecare crescând cu 30% și tot cu 30% a crescut și numărul tranzacțiilor cu locuințe. De asemenea, criza din economie și sectorul construcțiilor a făcut ca agenții economici să se orienteze spre construcția de locuințe, care este unica piață funcțională.

„Daca cineva intenționează sa-și rezolve problema locuinței, anul 2018 este anul perfect. Anul când locuințele se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani. Cel mai probabil și programul „Prima Casă”, intrat în vigoare recent, va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Expertul mai consideră că prognosticul privind faptul că multe companii vor falimenta rămâne valabil, iar piața se va consolida în jurul unui grup mai restrâns de companii puternice, care au dat dovada de flexibilitate și management mai bun în condițiile de criză.Categorii:Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.