Prețurile la peste 1400 de medicamente se vor reduce cu 9%

Preţurile actuale de producător la 1440 de preparate farmaceutice din Catalogul naţional de preţuri au fost revizuite în scădere de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM).

pastile_medicamente_farmacie

Foto: incomemagazine.ro

Decizia a fost luată ca urmare a aprecierii (cu cel puțin 3%) a monedei naţionale în raport cu valutele indicate în Catalog (USD/EUR). Astfel, în lei moldoveneşti, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%.

Printre preparate se numără antibiotice (242 poziţii), preparate cu acțiune asupra sistemului nervos (75 poziții), preparate dermatologice (72 poziții), vitamine, multivitamine (68 poziții), preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular (67 poziții), antiinflamatoare şi antireumatice (67 poziții), antidiabetice (43 poziții), antitusive și expectorante (40 poziții), antineoplazice și imunomodulatoare (39 poziții), antiasmatice (37 poziții), antihistaminice (37 poziții), analgezice-antipiretice (36 poziții) şi antitrombotice (34 poziții).

Precizăm că, 215 dintre cele 1440 de poziții sunt indicate în Lista medicamentelor compensate, iar pentru acestea, reducerea este de 9,7%.

Noile preţuri vor fi luate în calcul la formarea costurilor finale a produselor farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.

Prin această acţiune, Guvernul continuă să sporească accesibilitatea populaţiei la un şir de medicamente atât esenţiale, cât şi compensate.

Precedenta revizuire a Catalogului național, în care la moment sunt incluse prețurile de producător pentru 4190 de medicamente, a avut loc în anul 2015.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Filip de anul trecut s-a apucat sa reduca preturile excesive la medicamente si ma bucur ca acesta este un proces continuu!

    Apreciază

  2. Bine ca se ieftinesc! Doar ca lumea oricum nu va lua in seama aceasta schimbare

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.