Liderii polonezi nu au acces la Casa Albă din cauza legii privind Holocaustul

Liderii polonezi nu se vor mai putea întâlni cu preşedintele american Donald Trump sau cu vicepreşedintele Mike Pence până când nu vor anula noua lege controversată privind Holocaustul, informează Politico, citat de News.ro.

White House_Casa Alba

Foto: medium.com

Site-ul de ştiri polonez Onet.pl a obţinut un memoriu din Washington de pe 20 februarie despre noua lege potrivit căreia este ilegală orice referire la faptul că statul polonez sau naţiunea poloneză au fost complici la crimele naziste. Informaţia a fost confirmată şi de alte instituţii de presă de la Varşovia.

De asemenea, oficiali ai Departamentului de Stat al SUA ar fi avertizat că Statele Unite ar putea opri finanţarea proiectelor militare comune din Polonia din cauza legii, inclusiv staţionarea trupelor militare americane în Polonia, ca parte a eforturilor de apărare ale NATO.

Conform documentului obţinut de Onet, Wess Mitchell, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi asiatice al SUA, a spus că noua lege este inacceptabilă pentru că încalcă libertatea de exprimare.

El le-ar fi acordat polonezilor un ultimatum structurat în trei etape.

Mai întâi, nu vor exista „contacte bilaterale la nivel înalt între cele două ţări până când criza nu va fi rezolvată” ceea ce sugerează că nu vor exista întâlniri între preşedintele Andrzej Duda sau prim-ministrul Mateusz Morawiecki şi Trump sau Pence. Apoi, dacă guvernul polonez nu va modifica legea, Congresul american va bloca, cel mai probabil, finanţarea proiectelor militare din Polonia. Iar în al treilea rând, dacă procurorii polonezi vor acuza vreun cetăţean american că încalcă legea respectivă, consecinţele pentru Polonia vor fi „dramatice”.

În raport se arată, de asemenea, că Ministerul de Externe polonez a fost avertizat cu privire la consecinţe de Statele Unite dar nu a transmis informaţia mai departe către Ministerul Justiţiei. Memoriul americanilor a fost primit la patru zile după ce camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat legea.

Ziarul polonez Rzeczpospolita a scris că Rex Tillerson l-a contactat pe Duda înainte să aprobe legea pe 6 februarie, dar liderul polonez nu a răspuns apelului.

Un purtător de cuvânt al guvernului, Joanna Kopcinska, a spus: „Parteneriatul strategic bilateral dintre Polonia şi SUA nu este ameninţat, relaţiile noastre diplomatice vor rămâne la acelaşi nivel”.

Krzysztof Szczerski, şeful staff-ului lui Duda, se va afla joi la Washington, cel mai probabil pentru a se întâlni cu Mitchell.Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.