Comisia Electorală Centrală urmează să anunțe luni, pe 12 martie, data alegerilor locale anticipate în două cele mai mari municipii din R. Moldova – Chișinău și Bălți.

CEC_urna_vot_votare

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Unele partide politice și-au anunțat deja candidatul sau poziția față de scrutinul din Chișinău, iar acest exercițiu electoral este privit ca o pregătire pentru campania electorală din toamnă pentru alegerile parlamentare, scrie Radio Chișinău.

Alegerile locale anticipate în cele două localități vor avea loc, cel mai probabil, la 20 mai. Data alegerilor și organizarea lor a fost un subiect care a provocat diferite comentarii în mediul politic, existând ipoteza că acestea ar putea fi amânate până în toamnă și organizate odată cu cele parlamentare.

Funcțiile de primar al municipiilor Chișinău și Bălți au devenit vacante în luna februarie, când edilii celor două municipii și-au anunțat demisia. La Bălți, primarul de centru-stânga, controversatul politician Renato Usatîi, a părăsit R. Moldova de mai bine de un an, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal în care este acuzat că ar fi comandat asasinarea unui om de afaceri. Renato Usatîi califică dosarul drept unul fabricat.

Și la Chișinău, primarul liberal Dorin Chirtoacă este cercetat penal într-un dosar de corupție pe care, de asemenea, îl consideră fabricat. El a fost suspendat din funcție în vara anului 2017.

Între timp, președintele Platformei DA, formațiune de centru-dreapta, Andrei Năstase, și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile pentru Chișinău. El a chemat și alte forțe politice antiguvernamentale, pro-europene să-l susțină. Este vorba, în special, de PAS, o importantă forță de opoziție de dreapta. Cele două formațiuni discută posibilitatea participării în comun la alegerile parlamentare, dar se pare că decizia lui Andrei Năstase nu a fost consultată cu partidul condus de Maia Sandu.

Pe de altă parte, principala formațiune de la guvernare, PDM, a anunțat că va susține un candidat comun al partidelor pro-europene. Decizia PDM a fost însă respinsă de opoziție, care consideră astfel ar fi avantajat candidatul Partidului prorus al Socialiștilor.

PSRM nu și-a anunțat deocamdată candidatul, dar cel mai vehiculat nume în spațiul public este cel al lui Ion Ceban, președintele grupului socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău și consilier al președintelui Igor Dodon.

Lupta pentru Primăria Chișinău a devenit simbolică în ultimii aproape 20 de ani, când de fiecare dată în turul doi ajung câte un reprezentant al partidelor de dreapta și de stânga, bătăliile electorale purtând mai mult caracter geopolitic. Până acum, forțele de stânga nu au câștigat niciodată alegerile în Chișinău. La Bălți, însă, sunt votați, tradițional, candidați de stânga, proruși.

Cele două scrutine, în special cel din Chișinău, sunt importante, potrivit experților, și în contextul alegerilor parlamentare din R. Moldova, care vor avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul anului curent.

Reclame