În R. Moldova vor fi plantate 26 de hectare de salcie energetică

Asociaţia pentru Bioenergie din Moldova va finanţa plantarea a 26 de hectare de salcie energetică. În acest sens, asociația a lansat un concurs de selectare a antreprenorilor care vor beneficia de sprijin financiar.

Salcie energetica_Energie si Biomasa

Foto: md.undp.org

Preşedintele Asociaţiei de Bioenergie din Moldova, Vladimir Bragaru, a menţionat că proiectul va impulsiona dezvoltarea sectorului de biocombustibil, prioritară fiind zona de Sud, unde există un număr mai mic de producători de peleţi şi brichete.

„Ne așteptăm să impulsionăm dezvoltarea sectorului de biocombustibil solid prin asigurarea cu materie primă a producătorilor de brichete și peleți sau a celor consumatori care vor consuma direct tocătura de salcie. Tot în cadrul acestui proiect este planificată crearea a câtorva platforme de colectare a deșeurilor agricole în zonele respective pentru a stimula colaborarea între producătorii de biocombustibil solid și agricultorii care dispun de aceste deșeuri agricole, cum ar fi deșeurile din livezi sau în urma prelucrării viței de vie”, a menționat Vladimir Bragaru, citat de Radio Moldova.

Totodată, acesta a precizat că acest proiect este destinat, în special, pentru a facilita producerea materiei prime în zona de Sud a Republicii Moldova, fiind o zonă specifică cu suprafețe mai mici de pădure.

Antreprenorii selectați urmează să cofinanțeze lucrările de pregătire a terenului și să asigure îngrijirea plantației. Cele 26 de hectare de salcie energetică ce urmează a fi plantate vor acoperi necesarul pentru încălzirea unei suprafeţe totale de nouă mii de metri pătraţi pe întreg sezonul de încălzire.

Proiectul Energie și Biomasă, etapa a doua, cu un buget total de 9,41 milioane de euro este implementat de Fondul Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare. Acesta vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.