FOTO. La Orhei s-au întors primii 13 moldoveni care au muncit peste hotare

Programul „Moldova e casa mea”, lansat anul trecut la inițiativa primarului de Orhei, Ilan Șor, menit să stimuleze întoarcerea moldovenilor care lucrează în străinătate, înregistrează primele rezultate concrete.

Orhei_ (1)

Foto: orhei.md

Potrivit unui comunicat al Primăriei Orhei, primii 13 cetățeni plecați peste hotare au decis să se reîntoarcă la Orhei în cadrul programului și au primit statut de repatriat. În ultimele câteva luni la Primăria municipiului Orhei, în total au fost depuse 19 cereri pentru a primi acest statut.

Statutul persoanelor reîntoarse la locul de baștină este determinat de Regulamentul special cu privire la returnarea compatrioților adoptat de către Consiliul municipal Orhei și oferă  reveniților  o serie de măsuri de stimulare social-economică a activității de întreprinzător a repatriaților, scutiri fiscale repatriaților și agenților economici, ce le aparțin cu drept de proprietate, în cazul lansării activității de întreprinzător în municipiul Orhei.

Sursa citată menționează că, în particular, cetățeanul reîntors va fi asistat în găsirea unui loc de muncă. Totodată el se va bucura de beneficii semnificative cu privire la ajutorul financiar unic, compensații pentru cheltuielile de transport urban în raza municipiului Orhei, pentru cheltuielile de achitare a serviciilor comunale, facilități fiscale: stingerea restanțelor fiscal, acordarea scutirii fiscale la plata taxelor locale în cuantum deplin pentru perioada de 3 ani de la data acordării scutirii.

Mai mult, acestor persoane și membrii familiilor lor li se oferă o compensație pentru costurile de transport – 100 de lei pentru fiecare membru al familiei în fiecare lună, pe parcursul unui an. Regulamentul, de asemenea, mai dispune și o compensație pentru serviciile comunale pe sezonul de iarnă – din noiembrie până în martie.

În același timp, fiecare dintre persoanele revenite vor primi o indemnizație bănească unică în valoare de 10.000 lei. Persoanele revenite vor avea acces la magazine sociale și farmacii sociale, precum și la asistență juridică și psihologică gratuită.

„Astăzi putem vorbi despre primul succes al acestui program. Am reușit să ne întoarcem 13 locuitori la Orhei! Ei vor fi scutiți de plata taxelor locale, vor primi o indemnizație de 500 de euro. Dar cel mai important, ei vor încadrați în câmpul muncii”, a declarat, în legătură cu acest fapt, primarul de Orhei, Ilan Șor, inițiatorul proiectului.

Primarul și liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor, i-a felicitat ieri, 14 martie, pe primii deținători ai statutului, în cadrul întâlnirii cu aceștia într-o ședință de lucru.

„Pentru mine, acest proiect are o importanță principială. Problema migrației și a exodului în masă a concetățenilor noștri în străinătate este la un nivel alarmant. Sunt convins că avem nevoie de un program de stat pe scară largă, care să vizeze întoarcerea cetățenilor moldoveni în patria lor. Noi demonstrăm cum poate și ar trebui să funcționeze acest program”, a declarat Ilan Șor.

Reamintim că proiectul de reîntoarcere  a compatrioților în Moldova a fost inițiat la Orhei de echipa lui Ilan Șor și a fost sprijinit de partidul politic în fruntea căruia se află primarul de Orhei. În cadrul programului, a fost elaborat și adoptat un regulament special și au fost definite mecanisme de subsidiere și stimulare pentru cei care doresc să se întoarcă la patrie.

De asemenea, pentru a informa mai bine cetățenii despre proiect și despre transformările din Orhei, în cadrul proiectului a fost deschis primul oficiu-reprezentanță  în orașul Bologna, Italia. Oficiul, care deja operează a devenit foarte popular printre compatrioții noștri care lucrează în această zonă și oferă consultanță juridică gratuită și servicii de informare și a devenit un loc de întâlnire pentru concetățeni, un loc pentru organizarea concertelor și a seratelor tematice. În cadrul proiectului, se intenționează deschiderea unor astfel de oficii în alte țări și orașe.Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.