Pavel Filip: Industria informaticii e un motor important al creșterii economice din R. Moldova

Industria informaticii este un motor important al creșterii economice din R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de Premierul Pavel Filip într-un interviu oferit cu ocazia împlinirii unui an de activitate a Centrului de Excelență în domeniul TIC (Tekwill).

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Şeful Executivului a specificat că odată cu implementarea proiectului Tekwill a fost satisfăcută una din problemele cheie ale industriei IT din țara noastră – nevoia tot mai mare de resurse umane calificate.

„Prin realizarea acestui proiect s-a creat un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat IT, care oferă planuri de instruire, formatori și laboratoare moderne, asistență pentru lansarea și susținerea afacerilor în IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare. Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre locomotivele industriei IT din Moldova”, a spus Filip.

Premierul a menţionat că realizările au fost posibile inclusiv datorită partenerilor de dezvoltare – Guvernul SUA și Guvernul Suediei, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și companiile internaționale IBM şi Microsoft.

„Inițiativele Tekwill se înscriu perfect și contribuie mult la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Guvern, în mod special a Strategiei Moldova Digitală 2020 și a Strategiei de creștere a industriei IT. Contribuția vine în special în partea care ține de furnizarea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea capitalului uman IT și a inovației IT, facilitarea și consilierea în lansarea și dezvoltarea afacerilor IT, identificarea și formarea echipelor pentru proiecte IT”, a adăugat Filip.

El a precizat că Tekwill constituie un proiect, care trebuie să fie un model și pentru alte centre universitare şi este deja un brand și un punct de atracție pentru investitorii și profesioniștii IT. “Guvernul va continua să sprijine acest sector strategic și cu un enorm potențial de dezvoltare, care poate crește și mai mult în anii următori”, a conchis Pavel Filip.

Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” a fost lansat acum un an şi este o platformă educațională și un hub antreprenorial menit să amplifice rolul și potențialul industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Moldova. Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei, şi are o suprafaţă de 3400 metri pătraţi. Tekwill oferă acces la 150 de spații de coworking, 12 săli de întâlniri și conferințe şi 10 oficii.

MoldpresCategorii:Politică

Etichete:, ,

4 răspunsuri

  1. IT e o ramura care poate duce la cresterea economica a tarii, cu toate ca anul acesta Guvernul Filip a reusit sa restabileasca economia tarii pina la 4%, 2018 este anul proiectelor, cresterii si evolutiei.

    Apreciază

  2. La sigur că este, noi demult trebuia să ne concetnrăm pe ceea ce e într-un pas cu tehnologiile, nu doar pe ramurile care le socoteam de o veșnicie principale. Și e lăudabil că guvernul a început corect să gândească.

    Apreciază

  3. E secolul XXI cum n-ai da… fără IT noi rămânem o țară agrară!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.