R. Moldova va avea un Depozitar central unic al valorilor mobiliare. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a aprobat un set de măsuri pentru înfiinţarea acestuia, notează trm.md. Noua instituţie va garanta siguranţa pentru proprietarii de valori mobiliare, va asigura transparenţa şi va dezvolta noi instrumente pe piaţa financiara din Moldova. Experţii apreciază această decizie a Băncii Centrale drept una foarte binevenită, dar cam întârziată.

BNM

Foto: moldpres.md

Depozitarul central unic va fi o instituţie a pieţei de capital din Moldova, ce va desfăşura activităţi de evidenţă, depozitare şi decontare a valorilor mobiliare de stat şi corporative

„Zece structuri făceau aşa numita evidenţă a valorilor mobiliare, alte doua structuri făceau decontările valorilor mobiliare şi mai multe entităţi se ocupau cu aşa numita depozitare de valori mobiliare. Acum se simplifică prin crearea unei sigure entităţi centralizate. Scopul depozitarului este să ofere o garanţie mult mai mare deţinătorilor de acţiuni, în privinţa dreptului de proprietate. În istoria pieţei de capital au existat situaţii în care acţiunile au fost deseori înstrăinate abuziv”, a menţionat Alexandru Savva, consilier al guvernatorului BNM.

Potrivit reprezentanţilor BNM, noua structură este constituită după modele similare de pe pieţele financiare internaţionale avansate şi va contribui la atingerea obiectivului BNM de transparentizare a acţionariatului în băncile licenţiate.

Experţii apreciază decizia de a fi creat acest Depozitar drept foarte binevenită, dar întârziată.

„Dacă acest depozitar ar fi apărut până în 2014 şi şi-ar fi exercitat misiunea corect, nu se întâmpla chestiunea cu cele trei bănci şi furtul miliardului. Aştept ca activitatea să se înceapă cât mai rapid, în sens de trecere la această instituţie a registrelor, fiindcă la ziua de astăzi acestea se află în mâinile nici nu ştiu cui. Ce responsabilităţi putem aştepta de la cei care ţin astăzi aceste registre foarte importante, acesta e dreptul de proprietate a omului – a persoanei fizice sau juridice. Asta ar fi un filtru calitativ pentru pătrunderea în registru ilegal ca să nu fie înregistrate tranzacţii ilegale, fictive şi dubioase”, a declarat Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor din Moldova.

Potrivit BNM, în perioada martie-aprilie va avea loc înregistrarea de stat a Depozitarului central unic şi vor fi alese organele de conducere. Consiliul de supraveghere al Depozitarului va întruni reprezentanţi ai BNM, ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, ai Ministerului Finanţelor şi ai Bursei de Valori a Moldovei. Se preconizează ca noua instituţie să-şi înceapă activitatea în a doua jumătate a acestui an.

Reclame