Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, este dispus să se întâlnească şi cu preşedintele României, şi cu cel al Ucrainei. Despre aceasta el a declarat marţi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de Infotag.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: adevarul.ro

„Problema nu este în mine. Eu sunt gata cu oricine să discut. Ei trebuie să se determine”, a spus Dodon, amintind că l-a invitat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la Chişinău.

Răspunzând la întrebări, el a spus că îl va invita şi pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

„Este binevenit atunci când dorește să vină la Chișinău. Eu nu am planuri în timpul apropiat să merg la Kiev, dar dacă vine la Chișinău, cu plăcere ne întâlnim”, a spus Dodon.

El a mai spus că în perioada 1-9 iulie se va afla în SUA, la invitaţia Congresului Mondial al Familiilor, şi ar vrea să se întâlnească şi cu preşedintele Donald Trump.

„Am vorbit și cu ambasadorul Statelor Unite. Dumnealui a spus că începe pregătirile de a transmite mesajul la Departamentul de Stat al SUA”, a menţionat Dodon.

Referindu-se la relaţiile cu alte ţări, el a spus că „principala problemă este politica unirii cu Moldova, desfăşurată de România”.

„Dar de ce atunci se aprobă așa legi în Parlamentul României? De ce se insistă pe ședință de Unire la nivel de guverne, de parlamente? De ce, dacă nu există o politică agresivă din partea Bucureștiului față de statalitatea Republicii Moldova?!”, a spus Dodon.

Potrivit lui, „statalitatea Republicii Moldova trebuie să fie subiect tabu pentru discuții politice”.

„Haideți să luptăm politic, ideologic, că unu-i liberal, altu-i socialist, unu-i comunist ș.a.m.d., dar nu în ceea ce ține de: există sau nu Republica Moldova? Nu se permite chestia asta. Această majoritate parlamentară spunea de separatiști. Păi, unioniștii sunt mai răi ca separatiștii. Separatiștii încearcă să divizeze o parte din țară, dar unioniștii vor s-o lichideze cu totul”, a declarat Dodon.

Preşedintele Petro Poroşenko şi alţi reprezentanţi din conducerea Ucrainei refuză categoric să se întâlnească cu Igor Dodon, deoarece, în timpul campanie electorale, el a declarat că „Crimeea aparţine Rusiei”. Conducerea României, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, la fel evită să se întâlnească cu Dodon din cauza declaraţiilor sale antiromâneşti.

Reclame