UE deplânge „încălcările” semnalate de OSCE în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia

Uniunea Europeană a criticat luni încălcările semnalate de către observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în timpul alegerilor prezidenţiale din Rusia, îndeosebi lipsa concurenţei şi presiunile asupra opozanţilor, şi a cerut remedierea lor, relatează AFP.

alegeri_rusia

Foto: economica.net

„Alegerile s-au desfăşurat într-un mediu juridic şi politic prea controlat, marcat de o presiune continuă asupra vocilor critice (…) Aşteptăm de la Rusia ca ea să abordeze problema încălcărilor şi a lacunelor semnalate de misiunea OSCE”, se afirmă într-o declaraţie a UE.

„Misiunea de observatori ai OSCE a consemnat restricţii privind libertatea de întrunire, asociere şi de expresie, precum şi în legătură cu înregistrarea candidaţilor, ceea ce a limitat marja de manevră pentru angajarea politică şi care se traduce printr-o lipsă de concurenţă reală”, se mai spune în declaraţie.

„După cum au notat de asemenea observatorii, enorma mediatizare necritică a preşedintelui în exerciţiu de către mijloacele de informare în masă a antrenat o inegalitate a regulilor jocului”, adaugă declaraţia.

„Eforturile ce vizează creşterea ratei de participare la vot au predominat în raport cu campania candidaţilor şi un anumit număr de militanţi care puneau la îndoială legitimitatea alegerilor au fost arestaţi”, a deplâns UE, notând totodată faptul că alegerile „au fost gestionate eficient” de către Comisia electorală.

UE a condamnat printre altele desfăşurarea alegerilor în Crimeea, a cărei anexare de către Rusia „nu o recunoaşte”, considerând-o „ilegală”, şi subliniază că misiunea OSCE nu a întreprins nici un fel de activitate în teritoriul respectiv.

„Aşteptăm de la Rusia să abordeze problema încălcărilor şi a lacunelor semnalate de către Misiunea OSCE, deoarece ele contravin angajamentelor luate de Rusia în cadrul OSCE şi altor obligaţii internaţionale”, conchide UE.

AgerpresCategorii:Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.