Partidele politice despre reformarea Armatei Naționale

Armata Națională trebuia de mult timp reformată în sensul aplicării serviciului militar pe bază de contract, consideră reprezentanții unor partide politice din Republica Moldova. Alții spun că inițiativa democraților privind „profesionalizarea” Armatei este una populistă. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Armata Nationala_soldati (1)

Foto: army.md

Valeriu Pleșca, liderul Mișcării „Forța Nouă”, susține că încă în anul 2004, fiind în funcția de deputat, a venit cu ideea de a trece armata la serviciul militar pe bază de contract. Potrivit lui, atunci inițiativa nu a avut sorți de izbândă pentru că nu a existat voință politică. „Eu susțin această inițiativă în aspectul în care este propusă, indiferent din partea cărui partid vine”, a spus Valeriu Pleșca.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PDM, susține că reformarea Armatei Naționale este un subiect despre care se vorbește de mult timp și acum s-a ajuns la o înțelegere. Potrivit lui, această inițiativă nu poate fi aplicată în termeni restrânși, dar are nevoie de mai mult timp.

Viorel Cibotaru, liderul PLDM, consideră că această inițiativă este una populistă. Potrivit lui, modalitatea prin care a fost inițiată și argumentele invocate sunt absolut incorecte. Liderul PLDM este de părere că această inițiativă este ruptă din context și nu va rezolva problemele riscurilor cu care se confruntă Republica Moldova. În plus, aceasta nu este fundamentată, nu rezolvă fenomenul corupției. „Este o inițiativă care mai degrabă trezește niște întrebări fără răspunsuri și niște așteptări absolut false în rândul populației”, afirmă Viorel Cibotaru.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, susține că această inițiativă, dacă va fi susținută financiar și politic, va fi una destul de bună în contextul general al sectorului apărării din Republica Moldova. „Nu puteam să o promovăm ca pe un subiect aparte, neavând un plan integral de restructurare a sectorului național de apărare și securitate, care constă în aprobarea tuturor documentelor strategice”, a spus Vitalie Marinuța.

Marți, 20 martie, PDM, în calitate de formațiune responsabilă de actul guvernării, a anunțat că a luat decizia politică de a renunța la serviciul militar obligatoriu. Reforma armatei se va realiza etapizat, timp de aproximativ doi ani, iar primele reduceri în planul de înrolare vor exista chiar în această toamnă.Categorii:Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.