Programul „Prima Casă” a devenit funcțional

Familiile tinere pot depune cereri de creditare ipotecară pentru Programul „Prima Casă”, care a devenit de astăzi funcțional.

Apartamente_cheie

Foto: opiniatimisoarei.ro

La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare. Pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei. Creditele sunt acordate de bănci numai în monedă națională (lei moldovenești). Contribuția personală a beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10 la sută din valoarea totală a locuinței, adică de trei ori mai mică în comparaţie cu creditele ipotecare obişnuite. Dacă locuința costă 1 milion de lei, contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 100.000 de lei. „Dacă persoana respectivă dorește și are bani mai mulți, prima contribuția poate să fie mai mare, astfel ca să ia o sumă mai mică a creditului”, a menționat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Creditele ipotecare sunt accesibile în trei bănci: Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank.

Prin programul „Prima Casă” vor putea fi procurate doar locuințe finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile. Prețul maxim de cumpărare care va fi acceptat spre creditare este de 1 milion de lei.

Aproximativ zece mii de familii sunt aşteptate să aplice la programul Prima Casă. „Dimensiunea programului este un miliard de lei. Ceea ce înseamnă că băncile pot emite credite de patru miliarde de lei. Dacă facem un calcul simplu asta ar însemna peste zece mii de apartamente”, a menționat într-un interviu ministrul Finanţelor.

Pentru a facilita accesul persoanelor la informații, a fost lansată pagina web http://www.primacasa.gov.md, unde este inclus și un calculator, care estimează costul locuinței care poate fi procurată în funcție de veniturile familiei beneficiarului. De asemenea, informații privind participarea la program pot fi obținute apelând numărul de telefon 022 22 60 65.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Iata intr-aadevar un proiect la care merita sa aplici. Nu mai este sens sa achiti chiria, cind poti achita propria casa.

    Apreciază

  2. Cel mai puternic proiect din 2018, care este urmat de renovarea drumurilor!
    Prima Casa ofera sansa de a creste in Moldova si de a trai in propria locuinta. Cu certitudine aplic si eu doar ca este concurenta deja foarte mare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.