Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

ambasada-rusiei-in-rm

Foto: noi.md

Potrivit unui comunicat al MAEIE, decizia autorităților R. Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.

În legătură cu acest fapt, președintele pro-rus Igor Dodon și-a exprimat „profunda indignare”, condamnând categoric „această nouă provocare antirusească”. „Declar cu toată responsabilitatea că voi face tot posibilul pentru ca relațiile moldo-ruse, mai ales înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii mele neformale cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, de la finele anului trecut, dar și în cadrul vizitei recente a domnului Karasin în țara noastră, să nu fie afectate de provocarea antirusească a Guvernului Republicii Moldova”, a scris Dodon pe Facebook.

Reclame