Franco Frattini: Pacificatorii ruși din Transnistria trebuie să-și continue misiunea, iar munițiile trebuie să fie retrase

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc în luna mai a acestui an, doar dacă ambele părți – Chișinăul și Tiraspolul – vor avea rezultate concrete, a declarat reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare transnistreană la finalul vizitei de trei zile în R. Moldova. Franco Frattini a reiterat că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și continue misiunea, precizând însă că munițiile ar trebui să fie retrase.

Franco Frattini

Franco Frattini. Foto: prime.md

După întrevederea cu reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Franco Frattini s-a arătat convins că anul 2018 poate fi unul istoric pentru procesul de reglementare transnistreană. Totodată, el a spus că întâlnirea în formatul „5+2”, planificată pentru luna mai la Roma, este condiționată de rezultatele ce vor fi înregistrate de ambele părți.

„Întâlnirea în formatul „5+2”, planificată pentru luna mai, va avea loc doar dacă vor fi rezultate exacte pe masa de negocieri. Nu va fi o întâlnire de dragul întâlnirii. Dar atât la Chișinău cât și la Tiraspol am primit asigurări că sunt posibile rezultate. Eu cred că va fi posibil ca o rundă de negocieri, în formatul „5+2”, să aibă loc în luna mai”.

Franco Frattini a reiterat că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și continue misiunea, pentru că asigură pacea și stabilitatea, iar în privința munițiilor, acestea ar trebui să fie retrase.

Unii analiștii de la Chișinău, cred că orice ar spune reprezentantul special al OSCE, este importantă viziunea autorităților din Republica Moldova asupra retragerii armatei ruse din stânga Nistrului.

„Mai întâi trebuie să avem o viziune concretă și apoi să o discutăm cu partenerii internaționali. Nu trebuie să privim declarațiile domnului Frattini ca un fapt împlinit, ca pe o decizie finală, decizia finală va aparține autorităților Republicii Moldova. Ceea ce se întâmplă în prezent seamănă izbitor seamănă cu încercările de la începutul anilor 2000, de a se ajunge la o federalizare a Republicii Moldova, credeam că am depășit acel moment critic (…) Indiferent de modul în care este percepută problema transnistreană în societate, statul și instituțiile sale are obligația să urmărească interesul cetățenilor Republicii Moldova și primul interes este ca acest regim să nu se întărească și să nu producă efecte negative asupra teritoriului din dreapta Nistrului”, a declarat comentatorul politic, Vlad Țurcanu.

Amintim că, la Chișinău, Franco Frattini a avut întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și liderul PDM Vlad Plahotniuc. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski și cu reprezentantul politic la negocieri Vitali Ignatiev.

Radio ChișinăuCategorii:Transnistria

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Imi pare rau sa aud ca acesta a ajuns sa spuna asa ceva… Cred ca el in tara lui nu se intimpina cu probleme de asa fel. Rusii nu-l tin sub tinta tancului.

    Apreciază

  2. Deci Frattini totuși nu înțelege că noi avem aici o problemă majoră și reală cu rușii și că e dreptul nostru de a-i alunga acasă?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.