Expulzarea celor trei diplomaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse acreditate la Chişinău este o acţiune de solidaritate manifestată în cadrul parteneriatului cu Uniunea Europeană. Astfel a comentat, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, premierul Pavel Filip decizia autorităţilor R. Moldova de a-i declara persona non-grata pe diplomaţii ruşi, fără a oferi multe detalii.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Republica Moldova are o relație juridică cu Uniunea Europeană, un Acord de Asociere, ne aflăm în parteneriat cu UE și acest parteneriat ne obligă să fim solidari. Nu voi vorbi mult despre acești diplomați din serviciile speciale. Lor li s-a dat termen, 7 zile, așa precum li se cuvine, să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Pavel Filip.

Ieri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat despre declararea persona non-garat a trei diplomați ruși.

Prim-ministrul a specificat că relațiile cu Federația Rusă rămân a fi complicate, deși autoritățile recunosc importanța unei bune cooperări cu această țară.

„Federația Rusă este o țară mare, puternică, doar că noi suntem un stat independent și suveran. Ne dorim un respect reciproc, maniera în care s-a comportat Federația Rusă în tratarea oficialilor din Republica, vreau să vă zic că nici după discuția cu Karasin nu am văzut mari progrese pentru că nu se vede o schimbare a atitudinii Federației Ruse. Dorim să revenim la relații bune. Vom continua să exprimăm grija pentru cetățenii noștri care muncesc în Rusia, grija pentru relațiile economice cu Rusia”, a explicat premierul.

Pavel Filip a menționat sprijinul important al României în parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Referindu-se la Declarația adoptată astăzi în Parlamentul României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Pavel Filip a specificat că acest document este unul simbolic și nu are efecte juridice.

Reclame