FOTO. Eroii premierului Pavel Filip

Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit astăzi activ în Republica Moldova. La evenimentul de lansare a participat prim-ministrul Pavel Filip, care a subliniat că, odată cu implementarea acestui sistem, cetățenii aflaţi în situaţii de urgenţă vor beneficia de servicii moderne, la fel ca în țările europene.

Serviciul 112 (1)

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Am creat serviciul 112 pentru ca să aducem serviciile de intervenție mai aproape de cetățeni și pentru că ne gândim la siguranța fiecăruia. Asta înseamnă nu doar că oamenii vor memora doar un singur număr 112, în loc de 901, 902 sau 903, și în viitorul apropiat și 904, ci mai mult, sistemul va automatiza toate procesele”, a spus Pavel Filip.

Softul utilizat pentru sistemul 112 este de ultimă generație, Republica Moldova fiind a doua țară din Europa care-l folosește, după Suedia. Acesta va permite gestionarea cazurilor mult mai complexe și conectarea imediată a tuturor serviciilor – poliția, ambulanța, salvatorii, pompierii, pentru o intervenție mai eficientă. Timpul mediu de chestionare a apelantului se va reduce de trei ori, datorită faptului că sistemul permite identificarea numelui, domiciliului și locației exacte.

Totodată, prim-ministrul a accentuat că rolul determinant le revine, de fapt, operatorilor care activează în cadrul Serviciului 112 și tuturor angajaților serviciilor specializate.

„Această combinație dintre tehnologii moderne și oameni dedicați serviciului care îl fac ne va ajuta să avansăm, să facem lucruri minunate. Nu o singură dată am gestionat situații de criză. După aceasta pot spune cu voce tare că voi – salvatorii, pompierii, medicii, polițiștii, dispecerii de la serviciile de urgență și acum și voi, operatorii 112 – sunteți eroii mei!”, a subliniat premierul.

În context, premierul a amintit despre cei patru eroi, membri ai echipajului elicopterului SMURD, care s-a prăbușit acum doi ani la sudul Moldovei, în apropierea localității Haragâș: „A fost momentul când am înțeles că România nu este doar o țară vecină, nu este doar un prieten bun pentru Moldova, dar este ceva mai mult”.

Serviciul 112 a fost inițiat de premierul Pavel Filip în perioada în care era ministru al Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor. Numărul unic de urgență 112 funcționează în 36 de state europene și, de astăzi, și în Republica Moldova. Numerele 901, 902 și 903 vor fi active, în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate către 112.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

  1. Acesti eroi sunt eroi nationali, care salveaza zilnic zeci si sute de oameni. Serviciul 112 va face ca salvarea sa fie si mai rapida.

    Apreciază

  2. Tot Filip a testat acest numar! Am evoluat, asa se practica si in tarile europene bine dezvoltate! Acum apeluri false nu vor mai putea fi, atat timp cat orice numar se inregistreaza si destinatia se vede.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.