Rusia expulzează 60 de diplomaţi americani şi închide Consulatul Statelor Unite de la Sankt Petersburg – măsuri identice celor luate de Washington împotriva Moscovei în cazul Skripal, a anunţat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.

rusia_moscova_kremlin

Foto: hepta.ro

Măsurile adoptate de Moscova „includ expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi şi retragerea acreditării Consulatului General al Statelor unite la Sankt Petersburg”, în nord-vestul Rusiei, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Londra a acuzat Rusia că este „vinovată” de otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, ceea ce Moscova neagă. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece.

Un fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse – GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de „înaltă trădare” fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat înre Moscova şi Washington.

La 14 martie, Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul său şi o blocare a relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel.

Moscova a reacţionat expulzând la rândul ei 23 de diplomaţi britanici şi închizând filiala din Moscova a British Council, instrumentul promovării culturii britanice.

Urmând exemplul Marii Britanii, au anunţat expulzări peste 25 de ţări – între care România – , cărora Rusia a promis să le riposteze.

În total, peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina sau Australia vor fi nevoiţi să părăsească postul. Lor urmează să li se alăture şapte membri ai misiunii ruse la sediul NATO de la Bruxelles, cărora Alianţa Nord-Atlantică le-a retras marţi acreditarea.

În schimb, Turcia, care are a doua cea mai mare armată NATO va număr, nu va lua măsuri contra Rusiei, „pe baza unei acuzaţii”, a declarat miercuri, potrivit presei turce, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Reclame