Şase participanţii la tentativa de asasinare asupra coordonatorului coaliţiei de guvernare, preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, au fost condamnaţi la termen lung de detenţie. Potrivit unor surse din cadrul Judecătoriei Chişinău, citate de Infotag, sentinţa a fost pronunţată în seara zilei de luni.

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc. Foto: publika.md

Judecătorii au pronunţat sentinţa tocmai la miezul nopţii, după aproape şase ore de deliberări.

Vicepreşedintele Fondului de ajutorare a veteranilor şi invalizilor din sport IFAVIS, Valeriu Zabolotnîi, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, Stepan Chirov – la opt ani, Igor Melnic – la şase ani, Dmitri Şevcenco – la 11 ani, Ivan Cojocaru – la cinci ani, Vasile Dragulea – la trei ani.

Toţi cei şase inculpaţi au pledat nevinovat. La ieşirea din sala de judecată, Valeriu Zabolotnîi a strigat: „Sunt discriminat pe bază de naţionalitate, pentru că sunt bulgar”.

Sentinţele sunt cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Potrivit procurorilor, omul de afaceri Grigore Karamalak, cunoscut în lumea interlopă cu numele de „Bulgaru”, a organizat anul trecut o tentativă de asasinare a lui Plahotniuc. Acuzarea susţine că motivul crimei este faptul că autorităţile R. Moldova au intentat mai multe dosare penale împotriva lui Caramalac.

Anterior, instanţa de judecată, printr-o procedură specială, l-a condamnat pe unul dintre coordonatorii tentativei de asasinare, Iurie Parhomenco, la cinci ani şi patru luni de detenţie în penitenciar de tip închis. El şi-a recunoscut vina.

Grigore Karamalak, dat în căutare internaţională de mai bine de 20 de ani, locuieşte la Moscova. El a obţinut cetăţenia rusă în anul 2008. În Rusia, el se ocupă legal cu afaceri.

Reclame