Serviciul Vamal, pregătit pentru gestionarea fluxurilor transfrontaliere în perioada Sărbătorilor Pascale

Suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor arterelor de control indiferent de sensul de traversare și implicarea șefilor  posturilor vamale și a adjuncților acestora în actul de vămuire reprezintă unele dintre principalele măsuri dispuse de către conducerea Serviciului Vamal pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada Sărbătorilor Pascale, când se atestă creșterea semnificativă a fluxurilor de călători.

Pesta porcina_Vama_control vamal

Foto: customs.gov.md

Tot la indicația conducerii instituției, în cadrul fiecărui post vamal a fost creat un grup de intervenție, membrii căruia, în caz de necesitate, sunt rechemați în serviciu și implicați în efectuarea controlului vamal.

În regim intensificat de lucru vor activa și ofițerii antifraudă, detașați în cadrul posturilor vamale. Aceștia vor fi prezenți în post 24/7 pentru a prelua spre documentare fraudele consemnate de inspectorii de la linia de control, aceștia din urmă nefiind nevoiți să părăsească pista pentru a întocmi sesizările prevăzute de procedurile instituite.

O altă măsură de fluidizare a traficului, introdusă de către Serviciul Vamal, se referă la aplicarea sistemului de două Coridoare la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leușeni, Giurgiulești și Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Toate măsurile enumerate au fost propuse și omologilor din Ucraina și România, astfel încât formalitățile de vămuire să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Totuși, pentru a evita o eventuală extindere a timpului de așteptare în vamă, cauzată de suprasolicitarea unor puncte de trecere, Serviciul Vamal le recomandă participanților la traficul transfrontalier să opteze pentru toate posturile vamale existente. Informația privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere, disponibilă pe pagina web a Serviciului Vamal.

De asemenea, participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând rubrica TRAFICUL ON LINE,  unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în cele mai tranzitate puncte de trecere.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceștia pot solicita informaţii și consultații privind regulile de trecere a mărfurilor și unităților de transport peste frontiera vamală, precum și pot semnala eventuale fapte de comportament corupțional sau abuzuri comise de colaboratorii vamali.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.