Putin și Erdogan au convenit construirea primei unități pentru o centrală nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avizat, marţi, construirea primei unităţi pentru centrala nucleară Akkuyu, localizată în provincia turcă Mersin, relatează agenţiile Anadolu şi Tass.

Putin_Erdogan

Foto: Kayhan Ozer / Anadolu Agency / Getty Images

Prin intermediul unei videoconferinţe de la palatul prezidenţial din Ankara, Putin şi Erdogan au transmis mesaje în cadrul ceremoniei de inaugurare a şantierului pentru centrala nucleară.

Ministrul turc al Dezvoltării, Lutfi Elvan, a prezentat detaliile proiectului pentru prima centrală nucleară a Turciei. Cele două guverne au ajuns la un acord pentru implementarea proiectului încă de 2010.

Investiţia va totaliza aproximativ 20 de miliarde de dolari, exclusiv din partea Rusiei, iar primul reactor ar trebui să fie operaţional până în 2023. Întregul proiect ar trebui finalizat până în 2025.

Centrala nucleară Akkuyu va avea patru unităţi, fiecare cu o capacitate de 1.200 de megawaţi, şi va fi construită cu sprijinul agenţiei ruse pentru energie nucleară – Rosatom.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că, la capacitate maximă, centrala nucleară va produce 35 de miliarde de kilowaţi, care înseamnă 10% din necesarul de energie electrică pentru Turcia.

În prezent, sunt 450 de centrale nucleare active în 31 de state ale lumii, iar 55 de centrale nucleare sunt în faza de construcţie.

MediafaxCategorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.