Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a expediat în instanța de judecată cauza penală prin care o societate cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii IT-consulting și outsourcing, precum și directorul acesteia, sunt învinuiți de săvârșirea evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari.

MDL_milionari_lei

Foto: adevarul.ro

Potrivit circumstanțelor cauzei penale, în perioada anilor 2013-2017, fondatorul societății comerciale, în complicitate cu alte persoane fizice interpuse și persoane cu funcție de răspundere din cadrul altor SRL-uri, a organizat și dirijat introducerea în documentele contabile, fiscale și/sau financiare a unor date denaturate, reflectând procurări fictive de instalații electrice și materiale de construcție. Mijloacele bănești transferate astfel la conturile bancare pentru pretinsele bunuri procurate erau restituite cash, în schimbul unui onorariu care varia între 9 și 11%, din suma transferată.

Astfel, conform actului de control fiscal efectuat, prin neachitarea impozitelor și taxelor, bugetului public național i-a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 6.748.000 lei. Prejudiciul și penalitățile au fost recuperate integral în cadrul urmăririi penale cu achitarea la bugetul public național a sumei de 8.695.544 de lei.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 3.350 la 5.350 unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar societatea comercială – amendă în mărime de la 4.000 la 7.000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea.

Reclame