PLDM a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind votul mixt

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM au depus o sesizare la Curtea Constituţională a R. Moldova (CCM), prin care solicită magistraţilor să se expună cu privire la dreptul cetăţenilor de a iniţia un referendum republican legislativ. Acţiunea vine ca răspuns la o solicitare adresată liberal-democraţilor de grupul de iniţiativă „NuMixt”.

PLDM

Foto: tribuna.md

Într-o conferință de presă susținută astăzi, directorului executiv al grupului inițiativă „NuMixt”, Ștefan Gligor, a menționat că CCM trebuie să explice în baza căror principii funcționează statul și cui aparține suveranitatea în Republica Moldova.

„Noi am solicitat dreptul să ne spună dacă cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative. În cazul nostru, dacă două sute de mii de cetățenii au dreptul de a iniția referendumul legislativ, așa cum este prevăzut de Codul electoral. Suveranitatea aparține poporului, dreptul de a decide reformele fundamentale aparține poporului și în acest context ne adresăm Curții Constituționale să explice dacă poporul Republicii Moldova este suveran în acest stat, și dacă poporul Republicii Moldova având dreptul la referendumul constituțional are dreptul și la referendumul legislativ,m așa cum este stipulat în Codul electoral”, a precizat Ștefan Gligor.

Drept urmare, PLDM a răspuns solicitării grupului de inițiativă şi a depus o sesizare la Curtea Constituţională în acest sens. Libera-democrații solicită CCM să explice dacă cetățenii au dreptul de a iniția referendumuri republicane legislative.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat pe 12 martie, pentru a doua oară, înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea a referendumului de anulare a votului mixt. În hotărârea CEC, adoptată cu majoritatea de voturi, se face trimitere inclusiv la o decizie anterioară a Curții Constituționale, în care se accentuează că Parlamentul este singura instituție care poate iniția un referendum de modificare a legislației. În același timp, Alina Russu a mai declarat că potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie schimbat cu cel puțin un an înaintea scrutinului.Categorii:Politică

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Ce huinea de sesizare. Se pare ca PLDM, ca si Maia Sandu, au uitat ca pina nu demult Filat, Maia si intreg PLDM-ul au promovat sistemul mixt.

    Apreciază

  2. PLDM si-a dorit modificarea acestui sistem electoral ani de zile la rind, iata ca Guvernul i-a auzit pe toti si le-a intrat si in voie, atat mai bine ca prin acest sistem electoral vom putea mentine parcursul European la inaltime

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.