Ecologii recomandă să se renunțe la florile de plastic pentru cimitire

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a recomandat cetăţenilor să evite pentru vizita la cimitire la Paştile Blajinilor (şi nu numai) florile și decorațiunile din plastic, care „poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene”.

Cimitir

Foto: dailymail.co.uk

„Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, a precizat Svetlana Bolocan, șeful Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, citată de Moldpres.

În acest context, ministerul îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propune sădirea plantelor decorative multianuale.

Conform informațiilor prezentate de autoritățile locale, în fiecare an de pe teritoriul Cimitirului „Sfântul Lazăr” din Chișinău se colectează circa 700 de tone de gunoi, iar 80% din deșeuri sunt florile și decorațiunile artificiale.

Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, marcată preponderent în Europa de Sud-Est, la o săptămână după Duminica Învierii, şi are la bază pomenirea celor răposaţi. De Paștele Blajinilor credincioșii vizitează la cimitire mormintele rudelor şi apropiaților, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc pomenirea lor.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.