Executivul a aprobat ieri proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și cel al Turciei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor.

moldova-turcia

Foto: infomoldova.net

Documentul le va oferi investitorilor turci și celor moldoveni certitudinea că investițiile lor sunt protejate și că există reguli clare de activitate în acest sector. De asemenea, acesta stabilește modalități de soluționare a litigiilor și de compensare a pierderilor în cazul în care investițiile vreuneia dintre părți vor avea de suferit.

Acordul, semnat în 2016 la Istanbul, este un motiv în plus pentru care oamenii de afaceri din Turcia să investească în R. Moldova, știind că vor avea parte aici de un tratament corect. De asemenea, documentul fortifică relațiile de prietenie dintre cele două state și consolidează colaborarea comercial-economică prin crearea condiţiilor favorabile pentru investiţii.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în prezent în Republica Moldova activează peste 1300 de întreprinderi cu capital turcesc, investiţiile în capitalul social al acestora însumând circa 420 de milioane de lei. În anul 2017, volumul comerțului bilateral a depășit 408 milioane de dolari, în creștere cu 22,5% față de anul 2016, astfel Turcia fiind a șaptea țară în topul partenerilor comerciali ai R. Moldova.

R. Moldova are semnate astfel de acorduri cu peste 30 de state.

Reclame