UE avertizează că există riscul ca negocierile pentru Brexit să eșueze

Negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat vineri că încă există „riscul ca negocierile să eşueze” după ce Bruxelles a refuzat din nou propunerile Regatului Unit privind graniţa cu Irlanda, scrie The Guardian.

Brexit

Foto: cer.org.uk

„În ceea ce priveşte ajungerea la un acord, suntem aproape la 75%”, a declarat Barnier.

El a precizat că, deşi Marea Britanie şi UE colaborează pentru a ajunge la ieşirea britanicilor din blocul european în martie 2019, s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple dacă subiecte importante precum Irlanda rămân nerezolvate.

„Există mereu dificultăţi şi un risc de eşec”, a adăugat el. Unele persoane din Marea Britanie vor să îşi aleagă doar părţile care le convin dar răspunsul UE în această privinţă va fi mereu „în niciun caz”, a spus Barnier.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat vineri că Marea Britanie respinge afirmaţiile conform cărora planurile sale privind graniţa cu Irlanda au fost „anihilate sistematic” de oficialii UE la o întâlnire din această săptămână cu negociatorul-şef al Regatului Unit, Olly Robbins.

Daily Telegraph a citat din surse diplomatice anonime care au declarat că oficialii europeni au respins categoric propunerile britanice şi au susţinut clar că niciuna dintre opţiunile britanicilor privind controalele vamale nu va funcţiona.

Mujtaba Rahman, care lucrează la grupul de consultanţă politică Eurasi a a declarat: „Este pentru prima oară când propunerile Marii Britanii au fost respinse sistematic într-o întâlnire oficială”.

Negocierile vor continua în următoarele trei săptămâni iar oficialii europeni sunt nemulţumiţi că poziţia britanicilor privind graniţa cu Irlanda nu s-a modificat din august anul trecut, atunci când au fost respinse pentru prima dată propunerile lor.

Marea Britanie a propus un nou „parteneriat vamal eficient” care ar include „o echivalenţă a regulamentelor” pentru ambele părţi şi o opţiune în viitor pentru „divergenţă”.

News.roCategorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.