Analist: Sistemul de pensii, în prag de faliment

Sistemul de pensii din R. Moldova este în prag de faliment, pentru că numărul angajaților este insuficient pentru a întreține populația care se află la pensie. Declarația a fost făcută de analistul Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Victor Ciobanu

Victor Ciobanu. Foto: argumentul.info

„Pentru a funcționa bine, în sistemul de pensii trebuie să existe trei persoane angajate în câmpul muncii care să formeze venitul pentru un pensionar. La noi acum lucrează o persoană pentru un pensionar. Noi avem un sistem solidar de achitare a pensiei. Acum banii achitați prin contribuție ajung doar pentru o treime dintre pensionari”, spune analistul.

Victor Ciobanu susține că în viitorul apropiat nu se prevede o majorare semnificativă a pensiilor și vârstnicii nu trebuie să aștepte nimic bun de la acest sistem.

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a afirmat că pensia nu trebuie să fie mai mică de 1600 de lei, minimumul de existență. „Statul trebuie să-i asigure minimumul de existență fiecărui cetățean care a ajuns la vârsta de pensionare”, spune Vladimir Golovatiuc.

Referindu-se la salarii, deputatul a menționat că numărul cetățenilor care primesc o leafă mai mică decât media pe economie este în creștere. Totodată, numărul oamenilor care primesc remunerare salarială mai mare de 10 mii de lei, în ultimii trei ani s-a dublat. Astfel, potrivit lui, are loc stratificarea populației.

Reclame


Categorii:Opinii

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.