Pentru prima dată, R. Moldova va controla înmatricularea mașinilor din regiunea transnistreană, acestea fiind înregistrate în Registrul de stat al R. Moldova.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Proprietarii autovehiculelor vor primi certificate de înmatriculare, conform tuturor rigorilor Convenției de la Viena. Acest lucru a devenit posibil după semnarea deciziei protocolare dintre Chișinău și Tiraspol cu privire la plăcuțele de înmatriculare neutre, care oferă cetățenilor din regiunea transnistreană posibilitatea de a călători peste hotare cu mașinile proprii.

Introducerea plăcuțelor de înmatriculare pentru mașinile din regiune a fost unul dintre angajamentele luate în noiembrie anul trecut, în cadrul negocierilor în formatul „5+2” de la Viena.

Prim-ministrul a menționat și alte progrese în reglementarea transnistreană, între care și asigurarea accesului agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurilor lor, situate după traseul Tiraspol-Râbniţa. De asemenea, au fost depășite unele probleme privind funcționarea școlilor din regiunea transnistreană cu predare în grafie latină, a fost deschis podul Gura Bîcului – Bîcioc, iar în prezent este în proces de implementare decizia protocolară referitoare la telefonie, în acest sens fiind determinantă atitudinea operatorilor de telefonie mobilă.

Pavel Filip a mulțumit echipei care a lucrat pentru obținerea acestor realizări pe dimensiunea transnistreană, precum și OSCE, salutând rolul pozitiv al organizației în procesul de negocieri.

Reclame