Noi inițiative de colaborare transfrontalieră în Euroregiunea „Prutul de Sus”

Raioanele Glodeni, Făleşti, Râşcani, Edineţ, Sângerei, Briceni, Ocniţa şi municipiul Bălţi au semnat mai multe Rezoluţii de colaborare transfrontalieră adoptate la Forumul Euroregiunii „Prutul de Sus”, organizat în perioada 26-27 aprilie de către Administraţia Regiunii Cernăuţi –  actuala deţinătoare a Preşedinţiei în cadrul organizaţiei.

Prutul de Sus_Glodeni_Ion Leuca (1)
glodeni.md

Potrivit unui comunicat al Consiliului raional Glodeni, printre iniţiativele la care au aderat raioanele riverane râului Prut se numără crearea unui sistem comun transfrontalier integrat pentru monitorizarea efectivă şi atenuarea consecinţelor calamităţilor naturale şi tehnogene asupra populaţiei din zonele de frontieră ale R. Moldova, României şi Ucrainei, după modelul SMURD.

Reclame

Pentru realizarea acestei iniţiative a fost semnat un apel comun către Guvernele statelor-membre privind cooperarea în domeniul protecţiei civile a populaţiei din zonele de frontieră.

Potrivit participanţilor, inundaţiile grave din anul 2008 au fost o avertizare pentru autorităţi, care ar trebui să gestioneze cu înţelepciune apa din râul Prut. În context, sursa citată precizează că mai multe localităţi din raioanele respective se regăsesc pe harta „pericolului de inundare”, elaborată de specialişti hidrologi din Regiunea Cernăuţi.

Prutul de Sus_Glodeni_Ion Leuca (2)
glodeni.md

În alt context, delegaţiile au votat mai multe proiecte menite să contribuie la intensificarea cooperării în domeniile educaţiei, culturii şi ştiinţei, construcţiei drumurilor, combaterii criminalităţii transfrontaliere etc.

Cu această ocazie, președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a pledat pentru valorificarea plenară a posibilităţilor oferite de această platformă regională. În acest sens, Ion Leucă a insistat asupra includerii reprezentanţilor raionului Glodeni în comisiile de lucru ale Euroregiunii „Prutul de Sus”, astfel încât vocea locuitorilor raionului să fie auzită, iar doleanţele – luate în considerare.Categorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.