Transferurile bănești au revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei

Volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din R. Moldova a crescut în primul trimestru al acestui an cu 17,8 la sută și a revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei provocată de „furtul miliardului”.

MDL_USD_dolari_EUR-euro

Foto: paginaderusia.ro

Remiterile s-au ridicat în ianuarie-martie 2018 la 297.45 milioane de dolari SUA, însă nu au atins încă nivelul din aceeași perioadă a anului 2014, când persoanele fizice, rezidente și nerezidente, au primit prin sistemul bancar 314 milioane de dolari.

În luna martie 2018, prin intermediul băncilor din R. Moldova au fost transferate din străinătate 110 milioane de dolari, cu 12 la sută mai mult față de perioada similară a anului precedent.

BNM precizează că în martie, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 7.1 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 4.9 la sută.

Circa 38 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din UE, 29,4 la sută din țările CSI și 32,6 la sută din restul lumii. Federația Rusă continuă să dețină cea mai mare cotă printre țări, respectiv 28,4 la sută din total transferuri, deși remiterile din această țară s-au redus cu mult în ultimii doi ani. Pe următoarele locuri se situează Israel (18,2 la sută), Italia (11,8 la sută), SUA (7,5 la sută), Germania (5,9 la sută), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (5,1 la sută). Cote mai mici de 4 la sută revin unor țări ca Franța, Turcia, Spania, România, Irlanda.

În structura pe valute, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 46,5 la sută, urmate de transferurile în euro – 45,7 la sută și cele în ruble rusești – 7,8 la sută.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2017 cu 11,2 la sută, față de anul precedent, când remiterile coborâse la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din R. Moldova mijloace bănești în sumă netă, ajustată sezonier, echivalentă cu 1 miliard 199.9 milioane de dolari SUA.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.