Transferurile bănești din Rusia, în continuă scădere

Volumul transferurilor bănești de peste hotare în primul trimestru a înregistrat cele mai mari valori din ultimii patru ani, iar remitențele vor continua să crească și în următorii ani, chiar dacă ritmul va fi mai mic, susțin experții, potrivit Radio Chișinău.

Ruble rusesti_Rusia

Foto: publika.md

Datele statistice mai arată o scădere continuă a transferurilor din Rusia, iar analiștii susțin că această tendință se va menține și în continuare.

Transferurile bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au fost de aproape 300 de milioane de dolari în primele trei luni, în creștere cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. De fapt, este cea mai mare sumă din 2014 încoace, potrivit datelor Băncii Naționale.

Ponderea banilor trimiși din statele CSI, în mod special din Federația Rusă este tot mai mică în ultimii ani – de la peste jumătate din total, până acum 4-5 ani, la nici 30 la sută în primele trei luni ale anului curent. Pe de altă parte, ponderea Uniunii Europene în remitențe a crescut încontinuu și a ajuns la 38%. Acest fapt se explică prin situația financiară grea a Federației Ruse în ultimii ani și reorientarea cetățenilor moldoveni spre Vest, iar tendința va continua, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Roman Chircă.

Numărul de migranți în Federația Rusă se reduce semnificativ. Rusia se află în criză și stagnare de mai bine de trei ani și perspectivele sunt negative în următoarea perioadă – devalorizarea rublei, ieșirea investitorilor străini de pe piața Federației Ruse. Astfel, s-a produs fenomenul reorientării migranților spre UE, iar această tendință va continua.

Economistul mai susține că transferurile de bani de la moldovenii aflați la muncă peste hotare vor crește și în următorii ani, însă rata de creștere va fi mai mică.

Transferurile bănești de peste hotare au atins nivele record de peste 1,6 miliarde de dolari anual în anii 2008, 2013 și 2014. Între timp, ponderea remitențelor în PIB a scăzut constant în ultimul deceniu de la aproximativ o treime în anul 2008 la mai puțin de 20% în 2017.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.