Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) dezaprobă decizia şi atitudinea comandamentului militar al contingentul militar al aşa-zisului Grup operativ de trupe ruse (GOTR) în legătură cu pregătirile autorităţilor de la Tiraspol către parada militară prilejuită de sărbătoarea de 9 mai şi face apel la autorităţile Federaţiei Ruse să se abţină de la activităţi militare care denotă un comportament sfidător la adresa constituţionalităţii Republicii Moldova.

Parada_Tiraspol

Foto: infoprut.ro

Ministerul de Externe atrage atenţia asupra riscurilor pe care le comportă coparticiparea GOTR în acţiuni cu caracter militar la adresa procesului de reglementare transnistreană şi de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Astfel de acţiuni subminează, în mod flagrant, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. MAEIE aminteşte că în favoarea respectării acestor principii, conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri.

În context, Ministerul reiterează poziţia autorităţilor moldoveneşti cu privire la imperativul retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul ţării.

Reclame