Erdogan anunță noi operațiuni militare externe

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care se pregăteşte pentru alegerile anticipate pe care le-a convocat pentru 24 iunie, a promis duminică noi operaţiuni militare transfrontaliere, după modelul recentelor ofensive desfăşurate de armata turcă în nordul Siriei împotriva jihadiştilor şi a unei miliţii kurde, transmite AFP, citată de Agerpres.

Erdogan

Recep Tayyip Erdogan. Foto: afp.com

„Pentru a-şi curăţa frontierele de grupuri teroriste, Turcia va lansa noi operaţiuni după modelul Scutul Eufratului şi Ramurii de Măslin”, a spus Erdogan într-un discurs susţinut la Istanbul şi în care a prezentat liniile generale ale programului său electoral.

Turcia desfăşoară din luna ianuarie în nord-vestul Siriei operaţiunea „Ramura de Măslin” împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara ca fiind o organizaţie teroristă, dar care este susţinută de SUA în campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Înaintea acestei operaţiuni, armata turcă a desfăşurat o primă ofensivă în nordul Siriei împotriva SI şi YPG, operaţiune denumită „Scutul Eufratului”.

Erdogan a ameninţat de mai multe ori că va extinde operaţiunea Ramura de Măslin către est, în direcţia frontierei irakiene, chiar şi cu riscul de a intra în coliziune cu SUA şi Franţa, relaţiile Turciei cu aceste două ţări fiind deja tensionate în urma operaţiunilor militare turce în regiune.

Preşedintele turc a cerut în mod repetat guvernului de la Bagdad să acţioneze împotriva bazelor din nordul Irakului ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ameninţând că în caz contrar armata turcă va face acest lucru.

„Obiectivul nostru este să anihilăm toate organizaţiile teroriste care ne atacă, să le trimitem în lada de gunoi a istoriei”, a punctat Erogan în discursul de duminică.

El a descris totodată alegerile din 24 iunie drept un „punct de cotitură” pentru Turcia, printre alte promisiuni menţionând sporirea investiţiilor şi creşterea economică.Categorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.