Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene (UE) în R. Moldova.

Michalko-Sturza

Foto: army.md

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme referitoare la reforma iniţiată de Ministerul Apărării privind profesionalizarea Armatei Naţionale, securitatea regională, precum şi perspectiva cooperării cu UE pe dimensiunea Apărării în contextul Acordului de Asociere.

Eugen Sturza l-a informat pe oficialul european despre obiectivele Ministerului Apărării pentru anul curent, în care se înscriu ajustarea şi aprobarea documentelor strategice — Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, profesionalizarea Armatei Naţionale, precum şi consolidarea relaţiilor bilaterale pe segmentul militar cu ţările UE.

Ministrul Apărării s-a referit şi la cele două iniţiative majore ale UE în domeniul apărării — Programul de consolidare a capacităţilor de sprijin pentru securitate şi dezvoltare (Capacity Building for Security and Development — CBSD) şi cooperarea structurată permanentă pe securitate şi apărare (Permanent Structured Cooperation — PESCO), exprimându-şi speranţa că acestea vor facilita integrarea sectorului de apărare al ţării noastre în cel al comunităţii europene.

La rândul său, Peter Michalko a apreciat interesul R. Moldova de a participa în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii sub egida UE. Oficialul a adăugat că UE este deschisă să sprijine reformele iniţiate de Ministerul Apărării pentru modernizarea sectorului de apărare.

Reclame