Perspectiva cooperării R. Moldova cu UE, discutată la Ministerul Apărării

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene (UE) în R. Moldova.

Michalko-Sturza

Foto: army.md

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme referitoare la reforma iniţiată de Ministerul Apărării privind profesionalizarea Armatei Naţionale, securitatea regională, precum şi perspectiva cooperării cu UE pe dimensiunea Apărării în contextul Acordului de Asociere.

Eugen Sturza l-a informat pe oficialul european despre obiectivele Ministerului Apărării pentru anul curent, în care se înscriu ajustarea şi aprobarea documentelor strategice — Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, profesionalizarea Armatei Naţionale, precum şi consolidarea relaţiilor bilaterale pe segmentul militar cu ţările UE.

Ministrul Apărării s-a referit şi la cele două iniţiative majore ale UE în domeniul apărării — Programul de consolidare a capacităţilor de sprijin pentru securitate şi dezvoltare (Capacity Building for Security and Development — CBSD) şi cooperarea structurată permanentă pe securitate şi apărare (Permanent Structured Cooperation — PESCO), exprimându-şi speranţa că acestea vor facilita integrarea sectorului de apărare al ţării noastre în cel al comunităţii europene.

La rândul său, Peter Michalko a apreciat interesul R. Moldova de a participa în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii sub egida UE. Oficialul a adăugat că UE este deschisă să sprijine reformele iniţiate de Ministerul Apărării pentru modernizarea sectorului de apărare.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

 1. Securitatea tarii este unul din factorii primordiali! Reforma ce atinge transformarea din serviciu militar obligatoriu in armata profesionala este un pas inainte, un pas spre un stat european.
  UE ne sustine pe planul aceasta si vrea sa intareasca cu noi relatiile, prin promovarea reformelor de mai multe genuri,printre care si apararea!

  Apreciază

 2. E greu de estimat cind va fi reintregirea statului nostru, dar se vede progres din urma straduintei depuse de actualul Guvern și actuala guvernare PD-ista. Vedem ca si partea Transnistreana e predispusa spre dialoguri, s-au somnat actele protocolare ce au garantat activitatea scolilor cu predare in limba româna in stânga Nistrului si cine stie, poate degraba vor inssista ONU, OSCE și rusii vor fi nevoiti sa-si retraga trupele din stânga Nistrului.

  Apreciază

 3. Important este faptul că Moldova și-a stabilit corect vectorul de colaborare, cu UE și nu cu estul agresiv vu gusturi colonialiste!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.