Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Europei și Ziua Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei.

Ziua Europei_Ziua Victoriei_9 mai

Colaj: ipn.md

În dimineața zilei de astăzi, președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip au participat la ceremonia consacrată Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei, care a avut loc la Complexul Memorial „Eternitate”.

Tot astăzi, un program de acţiuni consacrat Zilei Europei şi comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, organizat de Primăria Municipiului Chișinău, se va desfășura în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Astfel, la ora 12.00, aici va avea loc un recital de fanfară cu genericul „…şi în chioşc fanfara cântă…”, iar la 13.30 – un program literar-simfonic consacrat Zilei Europei şi comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Acțiuni consacrate celor două sărbători vor fi organizate în diverse localități ale R. Moldova.

În această seară, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un concert cu participarea artiștilor din țară și de peste hotare. Pe scenă vor evolua formația Blue, solistul trupei Modern Talking – Thomas Anders, Delia, Irina Rimeș, precum și alte vedete.

Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită în R. Moldova în 2006. Totuși, Ziua Europei a fost declarată sărbătoare oficială în R. Moldova de către Parlament la 28 aprilie 2017.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei şi 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).

Această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Prin această declaraţie, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oţel şi cărbuni a Franţei, Germaniei de Vest şi a altor state, ducând la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului. Acest eveniment este considerat un moment fundamental în istoria Europei.

9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi în ţările din jur. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei și Europa, în general.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful Direcției Generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, a declarat că pe 8 și 9 mai, în țară sunt organizate peste 270 de evenimente publice. În acest sens, el a recomandat cetățenilor să fie responsabili și să minimalizeze riscurile. De Ziua Europei și de Ziua Victoriei, ordinea publică va fi asigurată de către peste 3500 de polițiști.

Moldpres

Reclame