„Mai multe organe de presă de la Chișinău și București au difuzat știrea, parvenită de la agenția rusă TASS, potrivit căreia Republica Moldova ar fi obținut statutul de observator în Uniunea Eurasiatică. Nimeni nu și-a pus întrebarea cine l-a autorizat pe Dodon să ceară intrarea în respectiva Uniune. Nimeni nu a vrut să se documenteze cine la Chișinău poate să adopte o hotărâre privind aderarea la o organizație internațională”, notează comentatorul politic Petru Bogatu într-o însemnare pe Facebook.

Petru Bogatu

Petru Bogatu. Foto: inliniedreapta.net

„Or preșdintele republicii, potrivit Constituției, nu are dreptul să decidă cu de la sine putere astfel de lucruri. Cereri de aderare la uniuni și comunități internaționale poate emite doar Guvernul cu aprobarea Parlamentului”, observă Bogatu.


R. Moldova, stat observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice


„Andrian Candu a făcut o glumă pe seama președintelui, spunând că observator în Uniunea Eurasiatică a devenit nu Republica Moldova, ci Igor Dodon ca persoană fizică. Apreciez umorul său. Numai că gluma se îngroașă. Dodon, fcerând pe cont propriu statutul de observator pentru Republica Moldova, și-a depășit atribuțiile, încălcând legislația națională. Se impun sancțiuni drastice. Sau la noi doar oamenii simpli sunt trași la răspundere pentru nerespectarea legii?”, se întreabă Petru Bogatu.

Reclame