Comunitatea LGBT va desfășura sâmbătă, 19 mai, la Chișinău, marșul solidarității, organizat în cadrul Pride Week 2018. Polițiștii vor asigura ordinea și securitatea publică, dar și circulația rutieră în timpul evenimentului.

Politist_politie

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, alături de alți conducători, au avut o întrevedere de lucru cu organizatorii marșului.

Într-un comunicat al Poliției se spune că oamenii legii vor depune toate eforturile pentru buna desfășurare a evenimentului, întrucât „dreptul la libera exprimare a tuturor cetățenilor trebuie și este respectat, indiferent de interese, afiliere și convingeri, iar evenimentul din 19 mai, nu este o excepție, polițiștii fiind la datorie și asigurând ordinea și securitatea publică”.

În acest context, Poliția vine cu un apel către organizatorii și participanții la marș, dar și cetățeni:

  • să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale polițiștilor;
  • să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea pașnică a evenimentului şi de la incitarea la astfel de acţiuni care pot pune în pericol atât viața și sănătatea participanților la marș, cât și a polițiștilor care se află la datorie;
  • în timpul marșului să nu deţină arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

De asemenea, Poliția îi îndeamnă pe participanții la eveniment ca, în situație de urgență, să apeleze numerele 112/902 sau să se adreseze celui mai apropiat post de poliție, ori de câte ori sesizează situații tensionate, persoane sau obiecte dubioase, ce pot afecta siguranța publică. Șoferii sunt îndemnaţi să fie mai receptivi şi să se conformeze cerinţelor agenţilor de patrulare.

Reclame