Cetăţenii moldoveni care traversează frontiera sunt informaţi despre modalităţile de votare peste hotare şi despre noul sistem electoral.

Politia de Frontiera

Foto: border.gov.md

Acţiunea, organizată de Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Poliţia de Frontieră, face parte din campania mobilă de informare şi educare civică „Democraţia contează”. În acest mod, autorităţile îşi propun să-i îndemne pe cetăţenii din diasporă să meargă la vot conştient şi pregătiţi.

Moldovenii care au traversat vama de la Leuşeni au fost informaţi despre noile modificări electorale şi importanța participării în procesul electoral.

„Este o acțiune binevenită. Nu va trebui să căutăm pe internet, să vedem cum putem să votăm. Este important, pentru ca fiecare poate să-şi dea votul unde nu s-ar afla, în ţară sau peste hotare. Din punctul meu de vedere aceste pliante sunt utile. Însă, dacă o să fie create obstacole ca diaspora să nu poată vota, pliantul acesta puţin cu ce o să ne poată ajuta”, au opinat oamenii, potrivit trm.md.

În acest mod, autorităţile îşi propun să sporească interesul moldovenilor pentru procesele electorale. „Scopul nostru este de a ajunge la alegătorii din diasporă, alegătorii care ies sau intră în ţară, prin punctele de trecere. Au fost desfăşurate asemenea acţiuni la Aeroportul Chişinău şi la gara de trenuri din Chişinău”, a menționat consultantul superior din cadrul CEC, Valentina Scobici.

„Ne dorim ca conaţionalii noştri care pleacă peste hotare să fie informaţi şi să meargă la vot conştienţi şi bine pregătiţi. Poliţia de Frontieră, în colaborare cu CEC, a distribuit, începând cu luna aprilie, în toate punctele de trece 150 de mii de pliante informative. Preconizăm ca în următoarele săptămâni să distribuim alte 150 de mii de pliante”, a declarat șeful adjunct al Poliţiei de Frontieră, Valentin Feodorov.

Acţiunile de informare şi educare civică vor continuă până la scrutinul parlamentar din toamnă. „Urmează să desfăşurăm o săptămână de informare pentru elevii din şcoli. Acum se desfăşoară acţiunea în 16 localităţi, mergem la cetăţeni pentru a-i informa despre noul sistem, despre procedura de vot în alegerile parlamentare”, a mai adăugat Valentina Scobici.

Campania de informare și educare civică „Democrația contează” este desfășurată de CEC și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Acțiunea este realizată cu suportul mai multor instituții naționale. Scrutinul parlamentar se va desfăşura în baza sistemului mixt de vot. Legea prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

Reclame