Pavel Filip: România este avocatul nostru pe platforma europeană

Prim-ministrul Pavel Filip și ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, Victor Negrescu, au discutat ieri despre posibilitățile de a sprijini în continuare parcursul european al R. Moldova, în special în contextul preluării de către România a președinției la Consiliul UE.

Filip_MD-RO

Foto: gov.md

Pavel Filip a apreciat susţinerea României pentru agenda europeană a țării noastre, oferită atât la nivel practic prin asistenţa acordată în promovarea reformelor, cât și la nivel politic, prin mesajele şi acţiunile întreprinse în cadrul UE. A fost menționată, îndeosebi, renovarea grădinițelor și a mai multor obiective culturale din țara noastră, dar și preluarea experienței României în dezvoltarea programului „Prima Casă”.

Pe dimensiunea dialogului cu UE, premierul a menționat că recent a fost prezentat un document cu mai multe propuneri de colaborare bilaterală, precum și în cadrul Parteneriatului Estic, în formatul celor trei state asociate – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Avansarea în acest sens ar putea fi impulsionată de preşedinţia României la Consiliul UE.

„România este avocatul și susținătorul Republicii Moldova pe platforma europeană, pentru că este țara care înțelege cel mai bine realitățile de aici”, a subliniat Pavel Filip. Șeful Executivului a specificat că priorităţile care ar putea fi promovate de către România țin de reluarea organizării reuniunilor în formatul Colegiului Comisarilor UE – Cabinetul de miniştri şi în cazul Republicii Moldova, precum și organizarea primei şedinţe a Dialogului strategic de nivel înalt RM-UE pe dimensiunea securităţii.

„Eforturile pe care le faceți sunt apreciate în UE și suntem acolo pentru a vă ajuta. Președinția Consiliului UE reprezintă o posibilitate de a aduce în prim-plan domeniile de interes, iar Republica Moldova este interesul nostru”, a accentuat Victor Negrescu.

În contextul planificării unei noi ședințe comune a Executivelor de la Chișinău și București, oficialii au trasat eventuale subiecte care ar putea fi abordate în cadrul acesteia: eliminarea tarifelor de roaming între cele două țări, posibilitatea construcției liniei de cale ferată Chișinău-București cu ecartamentul european, reabilitarea unor poduri, inclusiv cu asistența UE.

De asemenea, părțile și-au exprimat disponibilitatea pentru organizarea reuniunii Comisiei interguvernamentale Republica Moldova-România pentru integrare europeană.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.