În contextul alegerilor locale pentru primari în 375 circumscripții electorale, din municipiile Chișinău și Bălți, precum și  localități din patru raioane  (Orhei, Soroca, Ungheni și Hâncești), poliţia a luat toate măsurile pentru buna derulare a procesului electoral. 

Politia_moldoveni

Foto: politia.md

Poliţişti sunt angrenați în misiuni atât la secțiile de votare, cât și la locurile de depozitare a buletinelor de vot și în zonele adiacente. Pentru a nu fi implicați în situații nedorite, polițiștii le recomandă cetățenilor să respecte prevederile legale și confidențialitatea votului.

La nivel național, poliţişti vor fi în misiunile de protecție la secţiile de votare, pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea oricăror fapte antisociale și gestionarea posibilelor incidente cu caracter electoral, astfel, va fi acordată asistenţa necesară cu întreprinderea acțiunilor în limita competenţelor atribuite, în scopul asigurării desfăşurării în bune condiţii a alegerilor.

Poliția recomandă cetățenilor să se comporte adecvat în timpul alegerilor, să evite consumul de alcool și implicarea în conflicte, indiferent de preferințe sau apartenență politică, să păstreze ordinea și curățenia în locurile publice și să solicite intervenția poliției la observarea oricăror abateri de la lege.

În context, IGP vine cu niște recomandări pentru cetățeni în vederea neadmiterii abaterilor de la legislație în ziua alegerilor:

  • să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;
  • să nu distrugă, deterioreze intenționat prin orice mod lista sau fișa electorală;
  • să nu scoată din localul secției de votare  buletinul de vot înmânat pentru votare;
  • să nu refuze de a executa dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

Cetățenilor li se sugerează să sesizeze Poliția în următoarele cazuri:

  • împiedicarea executării dreptului electoral;
  • împiedicarea accesului în localul de votare;
  • cazurile de agitație electorală în ziua votării.

Cetățenii sunt îndemnați să sesizeze orice încălcare a legii la 112/902 sau la cel mai apropiat sector, post de poliție, ori la membrii secțiilor de votare.

Reclame