Peste 115 campanii de promovare a vinului moldovenesc au fost organizate pe parcursul anului trecut, pe piețele țintă ale vinificatorilor autohtoni – Cehia, România, Polonia și China.

Vin_Struguri_Wine

Foto: walls.ro

Datele se conţin în raportul directorului Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, prezentat astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei agricultură şi industrie alimentară.

Potrivit lui Gheorghe Arpentin, 30% din suprafețele de vii din țară au fost înregistrate deja în registrul vitivinicol, iar până la sfârșitul anului curent, autoritățile responsabile intenționează să înregistreze și restul suprafețelor.

„Suntem în plină reformare a sistemului de control calitate. Avem un instrument care este unic, suntem prima țară care implementează registrul vitivinicol, pentru a demonstra piețelor că suntem transparenți. Avem și o activitate de control a vinurilor existente deja pe piețe, colectăm probe împreună cu ANSA și le verificăm pentru a preveni fraudele. Dezvoltăm trei proiecte în ceea ce privește asigurarea calității. Primul proiect este consacrat dezvoltării podgoriilor cu potențial vitivinicol original”, a menționat Gheorghe Arpentin, citat de Radio Moldova.

Directorul ONVV a mai afirmat că suprafețele de vii sunt în descreștere, o mare parte din ele fiind abandonate. O recomandare pentru dezvoltarea sectorului ar fi schimbarea structurii calitative a asortimentului de struguri și a viilor.

„Începând cu anul 1992 noi am pierdut aproape jumătate din suprafețe. Trebuie să ne pregătim să schimbăm structura asortimentului, pentru că avem o structură care nu e adaptată la piețele noastre”, a punctat Gheorghe Arpentin.

Reclame