Burse și premii pentru cei mai buni cunoscători ai limbii germane din Moldova

Aproximativ 50 de studenți și elevi care au participat la mai multe concursuri şi programe de burse ale Ambasadei Germaniei la Chișinău au fost premiați în cadrul Sărbătorii de vară a limbii germane, vineri, 25 mai.

Tineri_germana

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

La ediția din acest an au fost acordate și trei burse care le vor oferi liceenilor absolvenți posibilitatea să meargă în Germania pentru studii de licență, transmite IPN.

Doi învingători ai concursului de eseuri s-au ales cu o călătorie, timp de o lună, în Germania. Participanții la concurs și-au scris eseurile pe una din două teme propuse: „Cel mai de preț lucru pe care l-am învățat la școală” și „Contribuția mea pentru viitor”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German de Schimb Academic, diplome de limbă germană (DSD) și premii pentru trei cei mai buni profesori de limbă germană.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Julia Monar, a declarat că în acest an interesul pentru bursele acordate de Ambasada Germaniei a crescut semnificativ. Numai la concursul de eseuri au participat cu 80 de elevi mai mulți decât anul trecut. Ambasadoarea susține că un element de noutate în acest an este că rețeaua existentă a școlilor PASCH (școli cu statut special, care beneficiază de materiale didactice, cursuri și burse pentru elevi, învățători și studenți) va fi extinsă prin accederea unei noi instituții în această rețea, școală unde nivelul de predare a limbii germane este foarte bun.

Reprezentantul Serviciului German de Schimb Academic din Republica Moldova, Josef Sallanz, spune că limba germană este tot mai solicitată în Moldova, din păcate însă sunt prea puțini profesori de limba germană aici. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” are în fiecare an absolvenți profesori de limba germană, dar marea majoritate nu merg într-o școală deoarece acolo nu se câștigă bine, ei merg la întreprinderi germane în Moldova sau merg să studieze mai departe în Germania.

Angela Osipov, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, a fost desemnată cea mai bună profesoară de limbă germană din Moldova. Dascălul spune că acest premiu este o mare bucurie, dar și o mare responsabilitate, deoarece o obligă să demonstreze o prestație bună în continuare. Pentru a fi un bun profesor de limbă germană, trebuie să ai dragoste față de limbă și procesul de a preda, pentru că la nivel intuitiv elevii simt acest lucru, a mai spus profesoarea.

Gabriela Matei a primit o bursă care îi va permite să facă, timp de doi ani, masteratul în Germania. Pentru că a făcut până acum finanțe și bănci la ASEM, a decis să-și continue studiile în domeniul auditului. Va merge în Germania să capete experiență, după care se va întoarce în țară pentru a o pune în practică.

Oteea Canalî, elevă în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, a fost premiată pentru eseul: „Cel mai de preț lucru pe care l-am învățat la școală”. Ea a scris în eseu că a învățat să fie răbdătoare, să lucreze în grup, să comunice cu diferite tipuri de persoane, și că trebuie să muncești pentru a obține ceva. Eleva spune că pentru a obține rezultate frumoase studiază foarte mult, chiar și în timpul liber.

Maxim Pijevschi a primit o bursă de studii în Germania în 2009, unde a făcut studii de masterat în domeniul relațiilor internaționale. Acum este angajat în Republica Moldova. Tânărul a recomandat studenților și elevilor să facă studii în Germania mai ales în domenii precum: istoria, politologia, relații internaționale, pentru că acest lucru le va oferi o perspectivă absolut diferită și o percepție de un alt nivel al studiilor.

În Moldova, peste 1700 de elevi din 130 de școli și peste 900 de studenți din șapte universități învață limba germană.Categorii:Cultură

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.